Ryszard Krynicki

Faktaboks

Ryszard Krynicki
Født
28. juni 1943, St. Valentin, Østerrike
Ryszard Krynicki
Biuro Literackie.

Artikkelstart

Ryszard Krynicki, en av etterkrigstidens viktigste, polske poeter. Skrev først såkalt lingvistisk poesi, før han i senere tid vendte seg til kortere, mer asketiske dikt.

Krynicki ble født i en nazistisk arbeidsleir i St. Valentin, Østerrike, dit foreldrene hans hadde blitt deportert. Han vokste opp i Gorzów Wielkopolski og studerte i Poznań.

Han blir ofte satt i sammenheng med den litterære grupperingen Den nye bølgen (Nowa Fala), med blant annet poeter som Stanisław Barańczak og Adam Zagajewski. Den nye bølgen var først og fremst kjent for å være kritiske til de kommunistiske styresmaktene. De var skeptiske til språket i avisene og til det de oppfattet som propaganda fra regjeringen. Gruppen gjorde narr av dette språket ved å klippe ut ord og uttrykk og lage collager eller paradoksale sammenstillinger. Motivasjonen for disse språklige eksperimentene var følelsen av at den offisielle diskursen ikke formidlet sannheten til folket de styrte.

Krynicki debuterte litterært i 1964. Han publiserte sin første bok i 1969 under tittelen "Fødselsattest". Den nye bølgen var aktive mellom 1968 og 1976. Mye forandret seg i 1976: Bøkene til Krynicki ble helt eller delvis sensurert, og han begynte å jobbe med undergrunns forlagsvirksomhet. Han var medredaktør i Zapis, det første, uavhengige litterære tidsskriftet i kommunisttidens Polen. I 1980 deltok han i en sultestreik i St Kristoffer-kirken i Podkowa Leśna i solidaritet med politiske fanger.

Krynicki oversetter også poesi fra tysk til polsk, eksempelvis Paul Celan og Nelly Sachs.

I begynnelsen av forfatterkarrieren var diktene hans barokke, gjentagende, kretsende rundt løgn og sannhet, som i diktet under tittelen "Språket, som vilt kjøtt": "Språket, dette ville kjøttet, som vokser i såret // i munnens åpne sår, spiser fra en sannhet som lyver // språket, dette avdekkede hjertet, dette nakne knivbladet // som er forsvarsløst, denne knebelen som kveler".

Senere i karrieren vendte han seg mot mer asketisk, mediterende poesi, som etterlater et rom åpent for metafysisk refleksjon.

Krynicki gjestet Oslo Internasjonale Poesifestival i 2015.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg