Rwandas befolkning

Folketallet i Rwanda ble beregnet til 11 777 000 (Verdensbanken 2013), og årlig befolkningsvekst til 2,7 %. Høye fødselstall gir en svært «ung» befolkning. 42,9 % av befolkningen er under 15 år og kun 2,4 % er 65 år eller eldre (2013). Både de direkte og indirekte virkningene av den politiske situasjonen har medført at den gjennomsnittlige levealderen og befolkningstilveksten har sunket. Forventet levealder ved fødsel er 65,2 år for kvinner og 61,9 år for menn. Til sammenligning var den forventede levealderen i 1990 henholdsvis 34,4 og 30,9 år. Hver kvinne får i snitt 4,62 barn (CIA World Factbook 2013).

Befolkningen er sammensatt av tre etniske grupper, tutsi, hutu og twa (pygmoider). Tradisjonelt har hutuene primært dyrket jorden, tutsiene drevet fedrift og twa har hatt jakt, sanking og pottemakeri som sitt tradisjonelle næringsgrunnlag. Hutu utgjorde tidlig i 1990-årene ca. 85 % av befolkningen, tutsi 14 % og twa ca. 1 %.

Inntil hutuenes opprør i 1959 og 1963 utgjorde tutsiene en dominerende overklasse med politisk kontroll, en rangordning som i stor utstrekning var skapt eller forsterket av den belgiske administrasjonen. Forut for selvstendigheten begrenset imidlertid koloniadministrasjonen tutsienes innflytelse til fordel for hutuene, og en stor del av tutsibefolkningen flyktet til nabolandene.

Rwanda er også et svært tett befolket land med 477,4 innbyggere per km2 (Verdensbanken 2013), hvilket har bidratt til mangel på jord og til utarming av jorden. Dette var en medvirkende, bakenforliggende årsak til krigen og folkemordet i 1990-årene, da en opprørsbevegelse dominert av flyktninger fra tutsifolket gikk til krig mot det hutudominerte regimet som nektet tutsiene å vende tilbake. Krigen kulminerte i folkemordet våren 1994, da nær 1 million mennesker ble drept. Etter dette er befolkningssammensetningen uviss. De fleste som ble drept er imidlertid tutsier. Det er også antatt at ca. 75 % av twabefolkningen ble drept. Se også artikkelen om Rwandas historie.

Religion

Over halvparten av befolkningen bekjenner seg til kristendommen; med en oppslutning på ca. 48 % er den katolske kirke sterkt dominerende. Protestantene utgjør ca. 11 %. Det finnes minoriteter av muslimer (ca. 1 %), hinduer og bahaier. Resten av befolkningen bekjenner seg til tradisjonelle, lokale religioner.

Språk

Rwanda (ruanda, kinyarwanda) er det mest utbredte språket og er ved siden av fransk offisielt språk. Swahili brukes en del som hjelpespråk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg