Ruth Kasirye i aksjon under lag-NM i Naustdal i desember 2007.

av Rune Fossum Lillesvangstu. Begrenset gjenbruk

Ruth Kasirye er en norsk vektløfter, som innehar de norske rekordene i rykk, støt og sammenlagt i tre vektklasser. Hun kom til Norge i 1998, og representerte Tønsberg-Kameratene i vektløfting. Hun har flere medaljer i EM, med en foreløpig bestenotering fra EM våren 2009. Der tok hun sølv både i rykk og sammenlagt med 107 kilo i rykk og 124 kilo i støt.

Kasirye var norsk flaggbærer under åpningsseremonien i de olympiske leker i 2008. Hun ble nummer sju i selve OL-konkurransen.

De personlige rekordene hennes er på 107 kilo i rykk, 130 kilo i støt og 236 kilo sammenlagt. Dette er også gjeldende norske rekorder i 63-kilosklassen. I VM 2009 endte Kasirye på 10. plass.

I 2010 tok hun historiens første kongepokal i vektløfting for kvinner, og noen uker senere ble Kasirye nummer seks i EM. I 2016 tok hun sin femte kongepokal.

Kasirye avla i januar 2016 positiv dopingprøve på stoffet meldonium. I april samme år ble den positive prøven kjent, og hun hevdet da at resultatet skyldtes behandling av et malariaanfall hun fikk i Uganda. Domsutvalget i Norges Idrettsforbund trodde ikke på forklaringen, og Kasirye ble i juni 2017 utestengt fra idretten fram til juli 2018.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.