Russell A. Hulse

Faktaboks

Russell A. Hulse

Russell Alan Hulse

Uttale
hʌls
Født
28. november 1950

Artikkelstart

Russell A. Hulse, amerikansk fysiker og astronom. Han mottok Nobelprisen i fysikk i 1993 sammen med Joseph Hooton Taylor for oppdagelsen av en ny type pulsar. Oppdagelsen var det første observasjonelle beviset på eksistensen av gravitasjonsbølger.

Binærpulsaren

I 1974 oppdaget Hulse og Taylor en ny type pulsar. Pulsarer er raskt roterende nøytronstjerner som sender ut pulser av radiobølger med jevne intervaller. Den nyoppdagede pulsaren, kalt PSR 1913+16, er en såkalt binærpulsar, som vil si at det er to pulsarer som går i bane rundt hverandre.

Ved å studere binærpulsaren over flere år observerte man at tiden nøytronstjernene brukte på å bevege seg rundt hverandre (perioden), ble stadig kortere. Dette var i samssvar med teoretiske beregninger av utsending av gravitasjonsbølger. Studiet av denne pulsaren viste for første gang at det finnes systemer i universet som sender ut gravitasjonsbølger.

Karriere

Hulse var ansatt ved National Radio Astronomy Observatory, Charlottesville, Vancouver fra 1975. Fra 1977 arbeidet han ved Princeton Plasma Physics Laboratory. I tillegg til arbeider innen radioastronomi, har har jobbet med plasmafysikk og termonukleær fusjon ved Tokamak Fusion Test Reactor.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg