Ruse

Ruse er en by i Bulgaria, ved Donau, 251 km nordøst for Sofia. Byen har 172 342 innbyggere (2017) og er den største bulgarske byen langs Donau.

Faktaboks

Uttale
rˈuse
Også kjent som

Rousse

Transport og industri

Ruse er landets viktigste donauhavn, og herfra er det fergeforbindelse til Giurgiu i Romania og Reni i Ukraina. Den 2,8 km vennskapsbroen fra Ruse til Giurgu, som ble bygd i 1954, har to nivåer: én for jernebane og én for motorvogner. Det er togforbindelse til Sofia, Varna og Bucuresti. 20 km sør for byen er Ruse flyplass.

Byens viktigste næringsvirksomheter er maskin-, metall-, tekstil- og næringsmiddelindustri, samt skipsverft og kjemisk industri.

Kultur

Trinity-kirken fra 1637 er den eldste bygningen i Ruse. Det nasjonale transportmuseet ble etablert i 1966, og et historisk museum for regionen stod ferdig i 1904. Universitetet i Ruse, som er fra 2010, har åtte fakulteter med 10 000 studenter. Det var tidligere en teknisk høyskole. Ruse er sete for metropolitt og erkebiskop av den bulgarske ortodokse kirken.

Historie

Byen ble opprinnelig anlagt på 100-tallet fvt. av romerne under navnet Sexanta Prista, men ble rasert av innvandrede folkeslag på 600-tallet. Under tyrkerne ble den gjenoppbygd på 1600-tallet, og under navnet Rustsjuk ble den en viktig militærbase og et sentralt handelssenter. Byen ble erobret av russerne i 1877 og gitt til Bulgaria. Fra 1866 var Ruse utgangspunkt for jernbanelinjen Ruse–Varna, som var den første i det osmanske riket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg