Ruralis – Institutt for rural- og regionalforskning

Ruralis – Institutt for rural- og regionalforskning er et forskningsinstitutt med faglig fokus rettet mot kunnskap om utviklingen i bygde-Norge. Instituttet het frem til november 2017 Norsk senter for bygdeforskning (Bygdeforskning). Hovedkontoret er på NTNUs campusDragvoll i Trondheim, mens et utredningskontor ligger i Oslo.

Instituttet ble opprettet i 1982 med Reidar Almås (professor i bygdesosiologi og regionslpolitikk) i spissen. Det har blitt et av de ledende bygdesosiologiske fagmiljøene i Europa. De rundt 30 forskerne og utrederne ved instituttet har utdanning innen sosiologi, statsvitenskap, geografi, sosialantropologi, agronomi, helsefag og bedriftsøkonomi.

Forskningen knytter seg til følgende hovedtema:

  • Lokalsamfunn, bygdeliv og kultur
  • Ressursforvaltning, utmark, miljø og landskap
  • Næringsutvikling, landbruk, havbruk og verdikjeden for mat
  • Kommunal- og regionalutvikling, samhandling bygd og by, sentrum og periferi

Ruralis er en selvstendig forskningsstiftelse. Instituttets styre er satt sammen av medlemmer oppnevnt av Norges teknisk- naturvitenskapelige universitet (NTNU), Norges Bondelag, Norsk Bonde- og SmåbrukarlagNorsk Landbrukssamvirke, Kommunenes Interesseorganisasjon (KS), Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og ansatte ved Ruralis.

Blant instituttets finansieringskilder finner vi Norges forskningsråd, offentlig forvaltning, næringsliv, organisasjoner og flere internasjonale kilder som EU.

Instituttet er tilknyttet IRSA (International Rural Sociology Association), den internasjonale bygdesosiologi-organisasjonen.

Harald A. Lein har vært direktør siden 2013.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.