Rune Belsvik, norsk forfatter. Han har vært en fremtredende skikkelse i norsk barne- og ungdomslitteratur i de senere år, og har utgitt en rekke bøker, både fortellinger, romaner, noveller og skuespill. Debutboken Ingen drittunge lenger (1979) utløste foreldreprotester da den gikk som opplesningsserie i NRK. Av senere utgivelser kan nevnes Kram snø (1981), Guten som blir borte (1986), Den som kysser i vinden blæs ikkje bort aleine (1987) og Eit hus fullt av mørker (1990). Den unge guttens oppvåknende seksualitet er et hovedtema, bl.a. i de fire bøkene om Arne Bu – Alle dei fine jentene (1988), Kjærleiken er eit filmtriks (1992), På nippet (1995) og Ein naken gut (2000, Brageprisen).

Serien om Dustefjerten (første bok utkom 1991, den sjette og hittil siste i 2003) er vittige og originale nonsensfortellinger med dyre- og fantasivesener i hovedrollen, beregnet for mindre barn, men morsom lesning også for voksne. De er blitt populære gjennom opplesning i radio. Det er også laget barneopera bygd på Dustefjerten-bøkene. Humor og en sprelsk form er gjennomgående trekk i serien om Dustefjerten.

Melankolien er mer tydelig i fortellingene fra Bløygen. Verdas mest forelska parei forteljing frå Bløygen (2001) handler om Esmiludi og Bidger som er veldig glad i hverandre. Tøddel Blisterplyttei anna forteljing frå Bløygen (2005) I Verdas søtaste turist (2014) får vi nok et gjensyn med de særegne personene i Bløygen. Bøkene er illustrert av Inger Lise Belsvik.

Tjuven (2008) vakte oppmerksomhet med sin behandling av temaet små barns seksualitet.

Forfatterskapet for voksne omfatter blant annet novellesamlingen Sirkushestar og kaniner (1985), skuespillet Stryk meg, stryk meg (1993) og romanene Guten sin (1989), Utslett (1994) og Kommoden (2007). Belsvik har også skrevet en rekke bøker for amatørteater. Han har foruten Brageprisen mottatt en rekke litterære priser.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.