Rundetårn

Rundetårn i København, 36 m høyt.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Rundetårn er en bygning i Danmark, København, i Indre by. Påbegynt 1637 av Christian 4, som antas selv å ha tatt del i prosjekteringen. Tårnet ble ferdigstilt i 1642. Astronomi var en viktig vitenskap på 1660-tallet og dansken Tycho Brahe var en kjent astronom i Europa. Han var trolig grunnen til at Rundetårn ble bygget som et universitetsobservatorium, men selv døde han i 1601 og fikk aldri opplevd det. Hans nære medarbeider, professor i astronomi, Christian Severin Longomontanus, ble den første lederen av observatoriet. Rundetårn tjente også som tårn for Trinitatis kirke.

Med sin sylindriske form, sin høyde på 34,8 meter samt sin over 4 meter brede spiralformede rampe som fører nesten helt til topps, nøt Rundetårn gjennom århundrer rang som et av Danmarks mest imponerende byggverk. Det er dessuten Europas eldste fungerende astronomiske observatorium.

Kjernen i tårnet er hul og var Danmarks nullpunkt da astronomen og landmåleren Thomas Bugge i 1760 fikk i oppgave å tegne et mer nøyaktig kart over det danske riket. Med utgangspunkt i Rundetårn som 0 breddegrader og 0 lengdegrader ble landet delt opp i trekanter. Den første trekanten ble oppmålt mellom Rundetårn, Brøndbyhøj og Tinghøj i Gladsaxe hvor terrenget var flatt og enkelt å måle opp.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg