Runde fyr

Runde fyr
Lisens: CC BY SA 3.0
Runde fyr, Herøy.
Runde fyrstasjon.
Av .

Artikkelstart

Runde fyr er en fyrstasjon på nordvestpynten av Runde, 30 km sørvest for Ålesund, i Herøy kommune, Møre og Romsdal. Det ble opprettet som kystfyr i 1767, automatisert i 1987 og avbemannet i 2002.

  • Tårnets høyde: 14,1 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 49,5 meter
  • Lysvidde: 19 nautiske mil
  • Lyskarakter: Oc WRG 6s

Fyret ytterst på Runde er flyttet og forandret svært mange ganger.

Navnet

Fyret har navn etter øya Runde.

Historikk

24. februar 1767 fikk P. F. Koren, fra Kristiansund, kongelig privilegium til å opprette et fyr på Runde og kreve inn avgift av de fleste skipene som passerte. Allerede 1. september samme år ble lyset på Runde tent for første gang, som det sjette fyret på norskekysten. I første omgang besto det bare av en stor jerngryte på 200-300 kilo. Den ble plassert direkte på fjellet ca. 145 meter over havet ytterst, på Runde. Like ved ble det bygget et lager for kull og torv, og en liten vaktstue. Det ble mest fyrt med torv siden det fantes lokalt, men det ga dårlig lys og fyret fikk mange klager. I 1807 overtok Staten fyret, og i 1815 ble fyrgryta og vaktstua flyttet ned til vel 30 meter over havet. Bedre lysstyrke ble det allikevel først i 1825 da gryta ble erstattet av et lukket kullblussfyr, drøye 10 meter høyt.

Flyttet fire ganger

I 1858 ble fyrlyset flyttet for tredje gang, til Kvalen, ytterst mot sjøen, og plassert i toppen av et 27 meter høyt støpejernstårn. Det ble drevet frem til 1910. Da fikk fyret et mye kraftigere lys og tårnet ble gjort lavere. I 1935 ble fyret elektrifisert og flyttet tilbake dit kullblussfyret tidligere stod, men i et nytt betongbygg. Etter andre verdenskrig ble Runde fyr forandret til tørnstasjon. Året etter at fyret ble avbemannet leide Ålesund-Sunnmøre Turistforening det av Kystverket og har åpnet fyrvokterboligen som selvbetjent turisthytte.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 2. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.
  • Runde, Harald Jarl (2017). Runde fyr – de søefarende til hielp og tieneste». Selja forlag.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg