Rumen Radev er en bulgarsk jagerflyver, offiser og politiker. Radev er påtroppende president i Bulgaria, og tiltrer som republikkens femte president i januar 2017.

Radev ble født i 1963 i Dimitrovgrad i sørøstre Bulgaria, og hadde skolegangen sin i byen Khaskovo. I 1987 gjennomførte han den bulgarske høyere luftkrigsskolen og ble medlem av Det bulgarske kommunistparti, noe som da ikke var til å komme utenom for en høyere offiser. Han forble partimedlem inntil 1991.

I 1992 gjennomførte Radev offiserskurs ved Air War College i Montgomery i Alabama i USA. I årene 1994–96 studerte han ved stabsskolen til Det bulgarske militærakademiet. I 2000 forsvarte han sin doktoravhandling i krigsvitenskap. I årene som fulgte var han stabssjef ved en bulgarsk jagerflybase. I 2009 ble han nestkommanderende og i 2014 sjef for de bulgarske luftstridskreftene med rang av generalmajor.

I august 2016 søkte Radev avskjed fra denne stillingen og stilte som partipolitisk uavhengig kandidat i presidentvalget i Bulgaria. Radev vant valget med 59,3 prosent av stemmene i andre valgomgang. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.