Rumen Radev er en bulgarsk jagerflyver, offiser og politiker. Radev er påtroppende president i Bulgaria, og tiltrer som republikkens femte president i januar 2017.

Radev ble født i 1963 i Dimitrovgrad i sørøstre Bulgaria, og hadde skolegangen sin i byen Khaskovo. I 1987 gjennomførte han den bulgarske høyere luftkrigsskolen og ble medlem av Det bulgarske kommunistparti, noe som da ikke var til å komme utenom for en høyere offiser. Han forble partimedlem inntil 1991.

I 1992 gjennomførte Radev offiserskurs ved Air War College i Montgomery i Alabama i USA. I årene 1994–96 studerte han ved stabsskolen til Det bulgarske militærakademiet. I 2000 forsvarte han sin doktoravhandling i krigsvitenskap. I årene som fulgte var han stabssjef ved en bulgarsk jagerflybase. I 2009 ble han nestkommanderende og i 2014 sjef for de bulgarske luftstridskreftene med rang av generalmajor.

I august 2016 søkte Radev avskjed fra denne stillingen og stilte som partipolitisk uavhengig kandidat i presidentvalget i Bulgaria. Radev vant valget med 59,3 prosent av stemmene i andre valgomgang. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.