Rumen Radev

Artikkelstart

Rumen Radev er en bulgarsk jagerflyver, offiser og politiker. Han tiltrådte som Bulgarias femte president 22. januar 2017.

Bakgrunn

Radev ble født i 1963 i Dimitrovgrad sørøst i Bulgaria, og hadde skolegangen sin i byen Khaskovo. I 1987 gjennomførte han den bulgarske luftkrigsskolen og ble medlem av det bulgarske kommunistparti, noe som på den tiden var obligatorisk for høyere offiserer. Han forble partimedlem inntil 1991.

Militær karriere

I 1992 gjennomførte Radev offiserskurs ved Air War College i Montgomery i Alabama, USA. I årene 1994–1996 studerte han ved stabsskolen til det bulgarske militærakademiet. I 2000 forsvarte han sin doktoravhandling i krigsvitenskap. I årene som fulgte var han stabssjef ved en bulgarsk jagerflybase. I 2009 ble han nestkommanderende og i 2014 sjef for de bulgarske luftstridskreftene med rang av generalmajor.

Politisk karriere

I august 2016 søkte Rumen Radev avskjed fra denne stillingen og stilte som partipolitisk uavhengig kandidat ved presidentvalget i Bulgaria. Radev vant valget med 59,3 prosent av stemmene i andre valgomgang.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg