Rumelia er en historisk betegnelse på den europeiske delen av Det osmanske riket, av tyrkisk Rumeli, som kan oversettes 'grekerlandet' eller 'romerlandet', ettersom det før tyrkernes erobring av Gallipoli i 1356 hadde vært styrt av kristne fyrster og ikke vært underlagt muslimsk styre, se Rum.

Faktaboks

Uttale
rumˈelia
Etymologi
romer- eller grekerland
Også kjent som
tyrkisk Rumili

Senere betegner Rumelia bare det som svarer til det gamle Thrakia (og deler av Makedonia). Den nordlige delen, det såkalte Øst-Rumelia, ble i 1885 forent med Bulgaria, og den vestlige (vest for Maritsa) ble ved fredsoverenskomsten i Lausanne i 1923 innlemmet i Hellas.

Rumelia ble etter 1350 gjenstand for tyrkisk innvandring fra Anatolia, og i dag finnes tyrkiskspråklige minoriteter i de fleste landene på Balkan-halvøya, flest i Bulgaria. Konverteringer til islam fant også sted både i samband med og i kjølvannet av osmanenes maktovertakelse, noe den store andelen muslimer blant dagens albanere og bosniaker er et resultat av.

Mot slutten av 1800-tallet og gjennom 1900-tallet har Tyrkia sett bølger av innvandring fra områdene som inngikk i Rumelia. En betydelig andel av dagens befolkning i Republikken Tyrkia er innvandrere og etterkommere av innvandrere fra disse områdene.

I Istanbul var det vanlig å omtale de to sidene av Bosporos som den rumeliske og den anatoliske siden, men ettersom Rumelia-navnet etterhvert kom til å assosieres særlig med grekerne, ble det en problematisk betegnelse etter Den tyrkiske frigjøringskrigen fra 1919 til 1922. Ordet har derfor falt ut av bruk som betegnelse på et nåværende landområde, og erstattes i dagens Tyrkia med ordene Thrakia og Europa når det gjelder moderne forhold.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg