Ruhrgas

Artikkelstart

Ruhrgas var et tysk energiselskap som ble grunnlagt i Essen i 1926. Selskapet var Tysklands største distributør av naturgass. Gassen ble kjøpt fra Nederland, Norge og Russland og levert gjennom gassledninger. I 2003 ble selskapet overtatt av det tyske energiselskapet E.ON som etter dette tok navnet E.ON Ruhrgas.

E.ON var et tysk energikonsern som ble startet i 2000 ved en sammenslutning av selskapene VEBA og VIAG. Selskapet operer både i Tyskland og internasjonalt. Det har avdelinger i over 30 land blant annet i Sverige.

Etableringen

Ruhrgas ble etablert i 1926 basert på gass produsert fra kull. I 1936 ble det funnet gass i Tyskland. Under Den andre verdens krig ble mye av ledningsnettet ødelagt, men det ble bygget opp i 1945 og i 1948 ble det også lagt ledninger til funn i Nederland.

Rørledninger i Europa

I 2005 undertegnet E.ON Ruhrgas og Nord Stream avtalen om utbygging av rørledninger. Prosjektet var operasjonelt fra 2011. De kjøpte også opp en majoritetsandel i gassforsyning og gassledningsnettet i Romania. Selskapet kjøpte i 2010 en andel på 15 prosent av Trans Adriatic Pipeline prosjektet. Fra tidligere hadde Ruhrgas eierinteresser i gassledningsnettet fra Russland. Disse kontraktene var fra Sovjettiden, men fortsatte etter de politiske endringene som førte til sammenbruddet av Sovjetunionen og omorganiseringen av østblokklandene.

E.ON Ruhrgas fremover

Selskapet profilerer seg som et energiselskap og investerer også i andre energiformer. Prognosene er likevel at gass fortsatt vil være en viktig energikilde i Europa. Overgangen til andre energiformer og overførsel i form av elektrisk kraft er imidlertid rask.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Hustveit, Tord (2018). Europa uten gass. Oslo: Frekk forlag
  • Gustafson, Thane (2020). The Bridge Natural Gas in a Redivided Europe. Harvard: Harvard University Press.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg