Rudolph Tegner

Faktaboks

Rudolph Tegner
uttale:
tˈainər
født:
1873
død:
1950

Rudolph Tegner, dansk billedhogger; elev ved det danske Kunstakademiet fra 1890 til 1893. Han ble sterkt inspirert av antikken, og seinere av Michelangelo og av Auguste Rodin. Rudolph Tegner hadde en forkjærlighet for de store formatene. Han skapte en rekke symbolmetta statuer og grupper av statuer i et voldsomt og dramatisk formspråk.

Vennskapet med forfatteren og anarkisten Jens Pedersen inspirerte Tegner til å reise til Paris, og fra 1926 til 1940 bodde han i Frankrike. I Paris ble han en del av den skandinaviske kolonien, og møtte blant andre norske kunstnere som Gustav Vigeland, Jonas Lie, Edvard Munch, Fritz Thaulow og Christian Krohg. I Paris ble Tegner opptatt av Michelangelos «Slaver» på Louvre, og han besøkte AugusteRodin på atelieret hans i 1895.

Sammen med andre malere ville han skape en ny kunst, en art nouveau, med vekt på en filosofisk og symbolsk idéverden, i tråd med de ledende strømningene i Paris. Tegner bidro betydelig til den danske symbolismen. I den danske samtida vakte skulpturene hans likevel sterk strid.

Kjente verk av Tegner er Mod lyset (bronse, 1909) som står foran Rigshospitalet i København og Danserindebrønden (1910, bronse 1912) som står i Helsingør. Ved havnen i Helsingør står hans Herakles og Hydraen (1918–19).

I 1937–38 sto Tegner selv for byggingen av et eget museum i Dronningmølle i Nord-Sjælland. Her fins de fleste av verkene hans, inkludert mange malerier fra hans eldre år. Rudolph Tegner er også begravet ved museet.

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg