Rudolf Dührkoop

Faktaboks

Rudolf Dührkoop
Født
1. august 1848, Hamburg, Tyskland
Død
3. april 1918, Hamburg, Tyskland

Artikkelstart

Rudolf Dührkoop var en tysk portrettfotograf. Han var opprinnelig selvlært, men arbeidet som profesjonell fotograf fra 1883 og ble en av de ledende representant for piktorisme.

Bakgrunn

Av .

Rudolf Johannes Dührkoop meldte seg frivillig til infanteriet da den Fransk-tyske krig brøt ut i 1870, og begynte å arbeide i jernbanen da han vendte tilbake. Han interesserte seg for fotografering og tilegnet seg selv den nødvendige kunnskapen om fotografiske prosesser og optikk. I 1882 søkte han om lisens for å arbeide som profesjonell fotograf, og året etter etablerte han seg som portrettfotograf med eget studio i Hamburg. Etter hvert begynte han også med fotoreportasjer og ble medlem av det tyske fotografforbundet.

Karriere

I 1898 stilte han ut portretter av datteren sin, bilder som vakte både oppmerksomhet og kritikk fordi de brøt med det etablerte. Han fotograferte menneskene i naturlige posisjoner, uten kulisser, rekvisitter eller retusj av noe slag. Dührkoop ønsket å frigjøre seg fra studioet og begynte å fotografere utendørs. Bildene hans fikk stor redaksjonell omtale, og han deltok på en rekke utstillinger, som var den tidens måte å vise fram bilder på. Dührkoops arbeidsmåte ble påvirket av Alfred Lichtwark, daværende direktør for Kunsthalle Hamburg og den viktigste aktøren under den estetiske reformen i Tyskland.

Kurator i Kunsthalle var Ernst Juhl, og hans omfattende samling kunstfotografier inkluderte mange av Dührkoops.

Et stipend fra handelskammeret i Hamburg gjorde det mulig for Dührkoop å reise til verdensutstillingen i St. Louis i 1904. Han møtte fotografene Benjamin Falk, W. M. Hollinger og Gertrude Käsebier. Han reiste omkring i USA, og bildene hans ble vist på en rekke utstillinger og publisert i amerikanske fotomagasiner. I 1905 ble han medlem av Royal Photographic Society i Storbritannia, i 1906 æresmedlem av American Photographers Association og 1908 i det britiske broderskapet Linked Ring.

Etter Dührkoops død fortsatte datteren driften av studioet fram til sin død. Kunstindustrimuseet i Hamburg har en samling av Dührkoops bilder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg