Rubiks kube

Løst Rubiks kube

Løst Rubiks kube.

Artikkelstart

Rubiks kube er et mekanisk puslespill som består av en terning satt sammen av 26 småterninger. De små terningene kan dreies i forhold til hverandre rundt sentrum i den store terningen. Terningflatene har seks ulike farger, og man skal orientere småterningene slik at hver av den store terningens flater blir ensfargede. Dette er ett av over 43 trillioner (43×1018) mulige fargemønstre.

Faktaboks

Uttale
rˈubiks kube

Det finnes flere varianter av kuben, deriblant Rubiks Revenge (4x4x4), designet av Péter Sebestény. Kuben på bildet er den originale med 3x3x3 terninger.

Historie

Kuben ble oppfunnet i 1974 av den ungarske arkitekten Ernö Rubik (født i 1944).

Konkurranse

Den første store konkurransen innenfor kubeløsning ble avholdt i Budapest i Ungarn 5. juni 1982, hvor Minh Thai (USA) vant med en tid på 22,95 sekunder. Under slike konkurranser i dag er det vanlig at kubeløserne får fem forsøk, hvor den beste tiden blir stående som beste «single», mens et gjennomsnitt, «average», blir regnet ved å ekskludere den beste og dårligste tiden og deretter regne gjennomsnittet av de tre resterende tidene. Den gjeldende verdensrekorden for 3x3x3 «single» har Yusheng Du (Kina), med en tid på 3,47 sekunder. Verdensrekorden for 3x3x3 «average» har Tymon Kolasińsky (Polen) og Max Park (USA), begge med en gjennomsnittlig tid på 4,86. Slike konkurranser er organisert og arrangert av World Cube Association (WCA).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Sander Emil Fedøy

Bildet i artikkelen representerer ikke kuben beskrevet i artikkelen. Bildet viser en såkalt Rubiks Revenge (4x4x4) og er Péter Sebestény, ikke Erno Rubik. Erno Rubik oppfant den originale Rubiks kuben (3x3x3). Antall ulike kombinasjoner beskrevet i artikkelen gjelder for den originale kuben.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg