Rubem Fonseca

Faktaboks

Rubem Fonseca
uttale:
fonsˈeca
født:
1925

Rubem Fonseca er en brasiliansk forfatter. Fonseca er en av sitt lands fremste representanter for den postmodernistiske romanen. Han ble tildelt Camões-prisen i 2003, og romanen er oversatt til en rekke språk. En fortid som jurist og politimann har gitt stoff til flere av hans bøker. Scenariet er storbyen med sin voldelige, kaotiske, korrupte og hedonistiske fremtoning. Det høye urbane aktivitetsnivået gjenspeiles i en ordknapp, refererende fremstilling som ofte støtter seg på vitenskapelige fakta, litteraturteori og sitater fra andre forfattere.

Hans første utgivelse var novellesamlingen Os prisioneiros (1983), og han har fulgt opp med et stort antall romaner, såvel som filmmanuskripter. De mest kjente romanene er A grande Arte (1983), Bufo & Spallanzani (1986, norsk oversettelse i 1992) og Agosto (1990), en politisk reportasje om president Getúlio Vargas selvmord i 1954 som løper parallelt med en fiktiv historie, men med overraskende overlappinger.

Fonsecas hittil siste publiserte verk er José (2011), Axilas e Outras Histórias Indecorosas (2011) og Histórias Curtas (2015).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg