Roy Lønhøiden, norsk countrysanger, gitarist og komponist som var i midten av tjueårene da han begynte å satse på musikken og starte band.

Roy Lønhøidens duo med Kristin Solli het Peyton Place. De ga ut et selvtitulert, kritikerrost album i 1994, men ble snart oppløst. Han reiste deretter rundt i USA som trubadur. Kulseth og Lønhøiden Almenning – hans norskspråklige countryband med gitaristen Bjørn Kulseth – ga ut et selvtitulert album i 1998.

Fra og med solodebuten med Det ensomme landet (2004) har Lønhøidens album fått overstrømmende kritikk i norsk presse. Sanger fra skogen (2006) ble nominert til Spellemannprisen. Når dagen demrer blått (17. plass på VG-lista i 2008) er siste del i trilogien om Finnskogen, hvor Roy Lønhøiden har bodd primitivt og alene i flere år.

Lønhøiden er inspirert av Stein Ove BergHank Williams, Merle Haggard, Townes Van ZandtJohnny Cash og Gram Parsons, og hans plater er en miks av country, bluegrass, gospel, tex-mex og den norske visetradisjonen. I 2010 nådde samleplata Tilbake i tid - de beste sangene 16. plass.

Roy Lønhøiden var tilbake med et nytt album i 2012: Sanger fra veien. I 2015 kom Du spør meg om sannhet, som ble nominert til Spellemannprisen. Året etter ga han ut det juleinspirerte duettalbumet Født i en stall med Elin Moen Rusten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.