Roy Lønhøiden, norsk countrysanger, gitarist og komponist som var i midten av tjueårene da han begynte å satse på musikken og starte band.

Roy Lønhøidens duo med Kristin Solli het Peyton Place. De ga ut et selvtitulert, kritikerrost album i 1994, men ble snart oppløst. Han reiste deretter rundt i USA som trubadur. Kulseth og Lønhøiden Almenning – hans norskspråklige countryband med gitaristen Bjørn Kulseth – ga ut et selvtitulert album i 1998.

Fra og med solodebuten med Det ensomme landet (2004) har Lønhøidens album fått overstrømmende kritikk i norsk presse. Sanger fra skogen (2006) ble nominert til Spellemannprisen. Når dagen demrer blått (17. plass på VG-lista i 2008) er siste del i trilogien om Finnskogen, hvor Roy Lønhøiden har bodd primitivt og alene i flere år.

Lønhøiden er inspirert av Stein Ove BergHank Williams, Merle Haggard, Townes Van ZandtJohnny Cash og Gram Parsons, og hans plater er en miks av country, bluegrass, gospel, tex-mex og den norske visetradisjonen. I 2010 nådde samleplata Tilbake i tid - de beste sangene 16. plass.

Roy Lønhøiden var tilbake med et nytt album i 2012: Sanger fra veien. I 2015 kom Du spør meg om sannhet, som ble nominert til Spellemannprisen. Året etter ga han ut det juleinspirerte duettalbumet Født i en stall med Elin Moen Rusten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.