Roy Lønhøiden

Faktaboks

Roy Lønhøiden
Roy Kristian Lønhøiden
Født
4. mai 1964, Kongsvinger

Roy Lønhøiden er en norsk countrysanger, gitarist og komponist som var i midten av tjueårene da han begynte å satse på musikken og starte band.

Lønhøidens duo med Kristin Solli het Peyton Place. De ga ut et selvtitulert, kritikerrost album i 1994, men ble snart oppløst. Han reiste deretter rundt i USA som trubadur. Kulseth og Lønhøiden Almenning – hans norskspråklige countryband med gitaristen Bjørn Kulseth – ga ut et selvtitulert album i 1998.

Fra og med solodebuten med Det ensomme landet (2004) har Lønhøidens album fått overstrømmende kritikk i norsk presse. Sanger fra skogen (2006) ble nominert til Spellemannprisen. Når dagen demrer blått (17. plass på VG-lista i 2008) er siste del i trilogien om Finnskogen, hvor Roy Lønhøiden bodde primitivt og alene i flere år.

Lønhøiden er inspirert av Stein Ove Berg, Hank Williams, Merle Haggard, Townes Van Zandt, Johnny Cash og Gram Parsons, og hans plater er en miks av country, bluegrass, gospel, tex-mex og den norske visetradisjonen. I 2010 nådde samleplata Tilbake i tid – de beste sangene 16. plass.

Roy Lønhøiden var tilbake med et nytt album i 2012: Sanger fra veien. I 2015 kom Du spør meg om sannhet, som ble nominert til Spellemannprisen. Året etter ga han ut det juleinspirerte duettalbumet Født i en stall med Elin Moen Rusten. Sommeren 2020 lanserte han You Ask Me About Truth, som er en engelskspråklig utgave av Du spør meg om sannhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg