Roy Blohm

Faktaboks

Roy Blohm
Født
9. januar 1922, Oslo
Død
25. juli 2008, Oslo

Blohms maleri, To gamle (1974), skildrer, ved hjelp av en forenklet naiv-realistisk form, to eldre mennesker som går arm-i-arm. De er plassert i et bymiljø mellom store bygårder som minner om bebyggelsen på Oslos østkant. Motivet har en stillferdig og melankolsk stemning, noe som er karakteristisk for mange av Blohms malerier. Dette ser vi også i maleriet Efter regn (1970), hvor en våt hund står i en folketom gate med de samme bygårdene i bakgunnen.

To gamle, 1974. Olje og tempera på plate, 100 x 81 cm.
© /Nasjonalmuseet/BONO.
Lisens: Vernet verk

Artikkelstart

Roy Blohm var en norsk maler. Han studerte ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo i tidsrommet 1938–1945. Han fortsatte sin skolering ved Statens kunstakademi 1945-1949. Her var han elev av Jean Heiberg, Per Krohg og Aage Storstein.

Maleteknikk

Blohms fargebruk er gjennomgående dempet og går ofte i brune, gule og grønne nyanser.

Blohms spesielle maleteknikk, som vi ser i motiver malt på 1970-tallet, minner mye om pointilismen vi finner hos postimpresjonisten Georges Seurat (1859-1891). De litt stive, forenklede figurene formes ved at malingen settes på lerret eller treplate i små, systematisk påførte punkter. Den samme systematikken brukes også i tilfeller hvor malingen er påført i korte strøk, slik at de danner små linjer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg