Rostroconchen Techophorus stoermeri Soot-Ryen, 1960 fra Frognerkilformasjonen (mellom-ordovicium) i Asker.

Rostroconch av Helen Soot-Ryen. Falt i det fri (Public domain)

Utdødd molluskgruppe med musling-liknende skall, men hvor muslinger har et hengsel, er rostroconchenes skall kontinuerlige over ryggen av dyret.

Rostroconchene utviklet seg fra Hecionellidene i tidlig kambrium, men ble vanlige tidlig i ordovicium. På denne tiden var de nesten like vanlige som muslingene, men de ble mer sjeldne utover i ordovicium og bare en orden (Conocardioida) fortsatte fram til midtre perm, da gruppen døde ut.

Noen forskere mener Rostroconchene kan ha gitt opphav til Scaphopodene (sjøtenner) i devon, men dette er fortsatt et åpent spørsmål.

Systematisk er Rostroconchene idag plassert nærmere Cephalopoda (blekkspruter) enn Bivalvia, noe som kan tyde på at likheten med muslinger var en tilpasning til liknende levevis.

I Norge er fossiler av disse dyrene funnet i mellomordovicium (Frognerkilformasjonen) i Oslo-, og Mjøsa-områdene (Soot-Ryen 1960)

Soot-Ryen, Helen 1960: THE MIDDLE ORDOVICIANOF THE OSLO REGION, NORWAY 12. Notostraca and Conchostraca. Norsk Geologisk Tidsskrift 40 (2) s. 133-156. (Selv om teksten omtaler artene som krepsdyr, er slekts- og artsnavn gyldige som rostroconcher idag)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.