Roraima

Roraima, delstat i Brasil, Nord-regionen, lengst nord i Amazonas, grenser til Venezuela i nordvest og Guyana i nordøst; 224 299 km2 med 394 100 innb. (2007). Roraima er den nordligste og folkefattigste av Brasils delstater. Ekvator krysser den sørlige delen av delstaten. Hovedstad: Boa Vista.

Faktaboks

Uttale
rorˈaima

Natur

Roraima omfatter elvebassenget til Rio Branco, en av Rio Negros bielver. I nord er elvebassenget avgrenset av Guyanaplatået i vest og nord, delvis også i sør. Høyeste topp er Monte Roraima 2875 moh. på treriksgrensen mot Venezuela og Guyana. Ekvator krysser delstaten lengst i sør. Subtropisk klima med lengre tørkeperioder.

Befolkning

Roraima omfatter de tynnest befolkede områdene av Brasil. Delstaten har den tredje største indianerbefolkning i Brasil, til sammen ca. 14 % av Roraimas folketall. Folketallet har vokst særlig raskt siden 1960 da folketallet kun var 28 000. En rekke migranter, i hovedsak fattige fra Brasils Nordøst-region, har kommet for å høste de rike naturressursene. Invasjon av gullgravere i de indianske områdene har resultert i en rekke konflikter. 62 % av befolkningen bor i hovedstaden Boa Vista (243 500 innb. 2007).

Næringsliv

Næringslivet er basert på utnyttelsen av de rike naturressursene. Det letes etter gull, diamanter og tinn, og det drives hugst av regnskogen som dekker 60 % av arealet. Store områder ryddes for opprettelse av kvegfarmer. Til eget forbruk dyrkes maniok, appelsiner, mais og ris. Industrien omfatter produksjon av fødevarer og møbler samt annen bearbeiding og skog- og jordbruksprodukter.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg