Romerike jubileumsdrakt

Romerike jubileumsdrakt
Av .

Artikkelstart

Romerike jubileumsdrakt er ei jubileumsdrakt fra Romerike som ble utarbeidet i forbindelse med år 2000, og er frie komposisjoner uten rot i lokal draktskikk. De er skapt med utgangspunkt i en idé om plagg som skal ligne på folkedraktplagg, men er også skapt som par der farger og stoffbruk matcher for manns- og kvinne-drakta. Draktene er designet av Kurt Odin Kollstrøm.

Draktdeler, kvinne

Livet har fasong som er inspirert av rokokkoperiodens skjøteliv, og lages i et damasklignende stoff i bomull/polyester. Det lukkes med synlige metallhekter foran. Stakk, forkle, kep og lomme er i svart ullstoff med dekor av flerfargede band i samme fargetoner som livet. Det er ulike farger på livet og banda, med hovedvekt på rødt eller blått.

Skjorta er i bomull. Den lukkes med valgfritt draktmetall. Kepen har ståkrage og lukkes med samme type hekter som livet. Lommelåsen er i metall, av de typene som fins i handelen.

Draktdeler, mann

Trøye og bukse lages i svart ullstoff, mens vesten lages i et damasklignende stoff i bomull/polyester som matcher i farge med kvinnedrakta. Både vest og trøye er dobbeltspent, mens buksa, som både leveres i kort og lang modell, har klaff som kneppes til ei linning foran, og også knapper ved knesplittene. Alle knappene er i tinn.

Trøya har ståkrage med skinnbesetning på innsida, og lommer med utenpåliggende lommeklaffer. Knapphullene er sydd med farge som matcher vestestoffet. Det brukes hvite strikkestrømper. Skjorta er i hvit bomull og lukkes med ei nål i halsen og mansjettknapper i ermene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg