Romerike (Avis)

Artikkelstart

Romerike var en avis som utkom på Romerike fra 1913 til 1966, før den ble opptatt i Eidsvold Blad.

Historie

I 1973 forsvant avisen Romerike fra avishodet på Eidsvold Blad. Dermed var fusjonen mellom de to lokalavisene på nordre del av Romerike fullført. Avisen hadde da siden 1966 fristet en tilværelse som «hvori opptatt» med storebror på Eidsvoll. Operasjonen var et tiltak fra Eidsvold Blads side for å få innpass i kommunene sør for Eidsvoll, og samarbeidet mellom de to avisene fra 1961 førte blant annet til at Eidsvold Blad fikk sitt første avdelingskontor på Jessheim.

Romerike ble grunnlagt sommeren 1913. I første utgave 14. juni lovet den blant annet at avisen skulle ha bidrag fra forfatteren Johan Falkberget og maleren Henrik Sørensen. Utgiver var Thorvald Tveterhagen. Han hadde eget trykkeri. Avisen kom ut med to nummer i uken og var i mange år organ for Venstre og Arbeiderdemokratene. I 1921 fikk avisen ny redaktør, Johan Garder, og han dreide kursen i retning Norsk Landmannsforbund (Norges Bondelag fra 1922). Samtidig ble eierselskapet reorganisert og fornyet. Avisen ble seinere knyttet til Bondepartiet.

Avisen var åpenbart ingen økonomisk suksess og ble stadig reorganisert. Redaktører kom og gikk. I 1931 ble den flyttet fra Blaker til Kløfta, og Arthur Lodding kom inn som redaksjonssekretær og seinere redaktør. I 1947 kjøpte Olaf Nordheim avisen. Han hadde vært faktor og seinere redaktør like før krigen. Mot slutten av 1950-åra innledet han forhandlinger med Eidsvold Blad om samarbeid. Romerike, som nå befant seg i en vanskelig økonomisk situasjon, skulle trykkes sammen med Eidsvold Blad. Da avisen endelig ble overtatt av Eidsvold Blad i 1966, viste det seg at abonnementstallet var sterkt overdrevet. I virkeligheten hadde det bare 700–800 betalende abonnenter. Likevel besluttet styret i Eidsvold Blad å gjennomføre sammenslutningen, og det later til å være enighet om at det var et riktig grep. Romerike var en sterkt lokalt preget avis som ga Eidsvold Blad en etterlengtet ekspansjon mot de tettere befolkede områdene i Ullensaker, Gjerdrum og Sørum.

Opplag

År Opplag
1950 1300
1959 1176

Fakta

  • Første nr. 14.6.1913.
  • Siste nr. 28.2.1966 og ble deretter opptatt i Eidsvold Blad.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg