De eldste førhistoriske funn fra Romania er av abbevillien-karakter. Et av de rikeste funnstedene fra paleolittisk tid er Ripiceni i Suceava-regionen. Her er det på et 2100 m2 stort område avdekket opptil 12–13 m tykke kulturlag. De eldste funnene representerer Clactonien-kulturen. Lenger oppe i boplasslagene er det fra mousterienperioden funnet flere ildsteder og beinrester som vitner om jakt på elefantarten Mammuthus primigenius. I grotten Chaba-Ponor er det funnet rester av neandertalmennesket. Det er påvist flere bosetningsfaser med hus, graver, flintredskap, prydgjenstander fremstilt av mammuttenner og statuetter av dyr samt såkalte «Venusstatuetter» av leire. C-14-dateringer tyder på at boplassen Dolní Věstonice går tilbake til ca. 24 000 f.Kr.

De paleolittiske kulturene ble etterfulgt av mesolittiske jeger- og fiskergrupper. Tidlig neolittisk tid på Balkan er preget av beslektede kulturgrupper. Funnstedet Starčevo i Jugoslavia er karakteristisk for perioden 6.–4. årtusen f.Kr. Det arkeologiske materialet fra mellom-neolittisk tid (ca. 4000–2700 f.Kr.) er mer differensiert. Båndkeramisk kultur er representert i den nordøstlige delen av landet. Fra Øst-Romania og Bulgaria kjenner man Boian-kulturen med dens karakteristisk dekorerte keramikk. Bosetningslagene har her skapt små byhauger (tells). Fra området rundt Donaus munning kjennes Hamangia-kulturen. Herfra er små skulpturer i terrakotta og marmor.

Funnstedet Sălcuta nær grensen til Bulgaria og Jugoslavia ligger på en høyde. Byen var trolig befestet med vollgrav og en jordvoll. Husene var ovale eller rektangulære. Flere av boplassene fra de mellom-neolittiske kulturgruppene var bosatt også i sen-neolittisk tid. Gumelniţa er en ren sen-neolittisk/kobberalder-kultur med permanente landsbyer.

Overgangen til bronsealderen fant sted til forskjellig tid (2200–1800 f.Kr.) i de ulike regioner i landet. Omtrent samtidig som bronsen kom i vanlig bruk, ble hesten introdusert som husdyr. Monteoru, som lå på en høyde nær Bucureşti, representerer en typisk bronsealderlandsby fra den østlige delen av landet. Den var bosatt i tidsrommet 1600–1300 f.Kr. Her er det funnet importgjenstander som viser kontakt med områder lenger sør og øst. Fra bronsealderen kjennes tallrike depotfunn av bronsegjenstander.

Overgangen til jernalderen skjedde ca. 800 f.Kr. I tidlig jernalder fant det sted en differensiering av området.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.