Romain de Tirtoff

Faktaboks

Romain de Tirtoff

Erté

Født
23. november 1892, St. Petersburg, Russland
Død
21. april 1990, Paris, Frankrike

Romain de Tirtoff var tegnekunstner, kostyme- og motedesigner og grafiker. Han ble særlig kjent for sine moteillustrasjoner i art deco-stil og sine malerier av bokstaver og tall, formet som mennesker. De Tirtfoff gikk under pseudonymet Erté, etter den franske uttalelsen av initialene RT.

Kostyme- og motedesigner

Han var opprinnelig russisk, men emigrerte til Paris og startet sin karriere som motedesigner i 1913. Her laget han kostymer for kjente operaer og revyteatre, blant annet Folies Bergères. Hans kreasjoner baserte seg på luksuriøse stoffer, overdådige pelser og fantastiske smykker med edelstener.

Fra 1915 leverte han illustrasjoner til det amerikanske motemagasinet Harper's Bazaar. Tegningene var gjerne utført i blekk og gouache.

Internasjonalt gjennombrudd

I 1967 fikk de Tirtoff sitt internasjonale gjennombrudd da hans tegninger og malerier for første gang ble utstilt i London.

Kjente verk

Serien Alphabeti ble påbegynt i 1924 og består av 26 bokstaver basert på menneskefigurer, serien 10 Numerals (1968) består av tallene 0–9 formet som mennesker. Siden fulgte seriene Precious Stones (1969), Seasons (1970) og Aces (1974). 97 år gammel fullførte han Courvoisier Collection Erté, en serie eksklusive karafler.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg