Rolf Sand

Faktaboks

Rolf Sand
Født
21. februar 1920, Oslo
Død
20. mai 2018
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Rolf Sand var en norsk skuespiller og instruktør. Han debuterte i 1949 i tittelrollen i Holbergs Den pantsatte bondedrengNationaltheatret, hvor han var ansatt til 1952 og i perioden 1961–1962. Han arbeidet ved Trøndelag Teater i 1952–1954, Riksteatret 1954–1958 og ved Det Norske Teatret fra 1962 til han gikk av med pensjon. Han tok også frilansoppdrag ved Radioteatret og Centralteatret og underviste ved Statens Teaterhøyskole.

Rolf Sand startet sin skuespillerkarriere innen komedien, blant annet i en overraskende utforming av tittelrollen i Erasmus Montanus, en rolle han spilte både ved Trøndelag Teater og Riksteatret. Av Holberg spilte han tittelrollen i Den politiske kannestøyparen. I sosiale og tragiske skuespill viste han et våkent instinkt for rollenes særpreg. Han spilte blant annet Tom Wingfield i Williams' Glassmenasjeriet, Daly i O'Caseys Juno og påfuglen og Pilatus i Ghelderodes Barabbas. Sand behersket så vel Oskar Braatens som Bertolt Brechts dramatikk, mestrer kabaretteaterets form og medvirket i absurd teater, som Kongen døyr av Ionesco. Som instruktør arbeidet han mest innen barneteater.

Rolf Sand er halvbror av Bjørn Sand og far til Elisabeth Sand.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Morten Haave

Endring til Norsk biografisk leksikon-artikkelen (som fortsatt oppdateres mht dødsår) om Rolf Sand: Hans kone døde 14.2.2015.

svarte Georg Kjøll

Takk for at du sier fra om dette, Morten! Har lagt det inn i artikkelen nå. Alt godt fra Georg

svarte Lillian Bikset

Takk til dere begge. Jeg ser at denne ikke har vært gjennomgått siden papirutgaven, og skal ta meg av det. Mvh, Lillian Bikset.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg