Rolf Nøddelund. Dirigent Gardemusikken 1977-86.

Sturlason. Begrenset gjenbruk

Rolf Nøddelund, norsk militærmusiker, jazzmusiker, dirigent og arrangør.

Nøddelund studerte klarinett hos E. Jaang, Ernst Carlsen og Richard Fredrik Kjelstrup, saxofon hos Bjarne Hanssen, og musikkteori hos Thoralf Eken og H. Johnsen. Han jobbet som yrkesmusiker fra 1944. I 1947 ble han ansatt som klarinettist i Forsvarets Stabsmusikkorps i Oslo. Han tok militær dirigenteksamen i 1973.

På 70-tallet fattet han interesse for jazz, og var i mange år en ivrig jazzmusiker, hovedsakelig på saxofon. Han deltok i storband ledet av Egil Monn-Iversen og Thorleif Østreng og i The Norwegian Big Band, på altsaxofon og barytonsaxofon. Han spilte også i mindre grupper, til dans, i Vikarorkesteret ledet av Leiv Flisnes og var i tillegg en mye brukt teatermusiker.

Rolf Nøddelund komponerte i hovedsak for blåseorkester, og er best kjent for disse komposisjonene. Han var dirigent for Kampen Skolekorps (1950-63) og hadde i nærmere 40 år stillingen som musikkinspektør for alle skolemusikkorpsene i Oslo Krets av NMF (Norges Musikkorps Forbund). Han spilte barytonsaxofon i Oslo Saxofonkvartett.

I to perioder var han dirigent for Østre Aker Musikkorps, 1959-1981 og 1986-1989. Han ledet også korpsets gammeldansoktett som fremførte mange av hans arrangementer og han ble i 1981 korpsets første æresmedlem.

Fra 1977 til 1986 var Nøddelund dirigent for H.M. Kongens Gardes Musikkorps, hvor han i 1882 oppnådde oberst grad. Han var meget avholdt og spilte inn flere plater med korpset.

Nøddelund mottok H.M.Kongens Fortjenestemedalje, Forsvarsmedaljen og en lang rekke norske og utenlandske militære og sivile ordenstegn, blant annet NMFs Hederstegn for dirigenter og NMF-Oslos fortjenestemedalje i gull.

Han var en dyktig arrangør og utga, i tillegg til noen få egne komposisjoner, et tyvetalls arrangementer for korps inkludert arrangementer av Eika og Miniature Ouverture (komponert av Øistein Sommerfeldt) og et Sommer i Tyrol-potpourri (Benatsky) som ble svært populært.

Rolf Nøddelund døde etter kort tids sykdom 72 år gammel.

Han var far til Fred Nøddelund (7/4 1947 - 18/8 2016) som var jazzmusiker, komponist og orkesterleder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

21. august 2016 skrev Jon Vidar Bergan

Fred Nøddelund døde i år. Jeg vet ikke datoen, men dødsåret er 2016.

25. august 2016 svarte Mari Paus

Hei! Jeg har oppdatert dette i teksten nå. Takk for innspill. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.