Rolf Letting

Faktaboks

Rolf Letting
Født
1916, Oslo
Død
1916
Oslo

Rolf Letting, norsk dirigent og komponist for blåseorkester. Dirigerte Kampen Janitsjarorkester i 42 år.

Rolf Letting Olsen var én av fem gutter som 10. september 1929 stiftet Kampen Janitsjarorkester (den gang Kampen Ungdomskorps) i Sigurdsgate 5 på Kampen i Gamle Oslo. Han var 13 år gammel og ble korpsets dirigent. Letting fikk etter hvert en karriere innen typografi, men holdt hele tiden på med musikk gjennom Janitsjarorkesteret, helt fra starten i 1929 til han gikk av etter 42 år. Senere fortsatte han i Kampen Veterankorps i åtte år etter at dette ble etablert i 1977.

Den svingende/jazzpregede musikken som noe senere skulle kjennetegne Kampen, var det Rolf Letting som hadde introdusert på 1950-tallet. Interessen for swing og annen synkopert musikk hadde han fått både gjennom danseorkestre som utgikk fra korpset (som Roy Fox, Yankee Band og Jackie Brothers), og gjennom musikken som kom fra New Orleans på den tiden. Han var antagelig først ute med å arrangere en jazzvise for korpsparade i Norge, swingmarsjen 12th Street Rag.

Under andre verdenskrig satt Letting på Grini, og ble den første dirigenten for Grini-orkesteret som ble etablert der på slutten av krigen. Han arrangerte Otto Nielsens Grinimarsj for korps og hadde sitt eget forlag, Janitsjar'n AS, der han utga sine egne komposisjoner og arrangementer. Han ledet korpset på mange utenlandsturer, hundrevis av konserter, flere plateinnspillinger og opptredener i radio.

Rolf Letting gjorde også en innsats for Oslo Krets av Norges Musikkorps Forbund (NMF) som gjorde ham fortjent til kretsens og forbundets fortjenestemedalje, og han ble tildelt H.M. Kongens fortjenstmedalje i sølv 1964.

Letting døde i 1992 etter et lengre tids sykeleie, 76 år gammel.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg