Rolf Kirkvaag

Faktaboks

Rolf Kirkvaag

Rolf Wilhelm Kirkvaag

Født
20. september 1920, Kristiania
Død
24. januar 2003, Oslo
Radioreporter Rolf Kirkvaag arbeidet for NRK i en årrekke.
.
Lisens: CC BY-NC-ND

Foto 1980. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Rolf Kirkvaag
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Rolf Kirkvaag var en norsk kringkastingsmann, programleder og forfatter, en av NRK mest kjente profiler i etterkrigstiden, både på radio og TV.

NRK-karriere

Kirkvaag var knyttet til NRK fra 1947 til 1959, frem til 1953 med sportsreportasje som spesialfelt, deretter i underholdningsavdelingen.

Kirkvaag er blitt kalt «Norges første kjendis», og ble voldsomt populær takket være sin kjappe og muntlige stil i radioen. «Han braste inn i de tusen hjem så effektivt at kinoer, teatre og møtelokaler kunne melde om publikumssvikt», skrev Arbeiderbladet i 1970.

I 1956 brøt NTBs sentralbord sammen, fordi bekymrede radiolyttere ringte ned landets aviser for å finne ut om Kirkvaag hadde overlevd flyulykken ved Hummelfjell. I 1958 bestemte han seg for å slutte i NRK. «Min kone og jeg begynte å bli redde for denne enorme dyrkingen av min person. Det ble for stor avstand mellom bakken og bena,» sa han senere i et intervju med NTB.

Han vendte tilbake til NRK som programredaktør i 1969, og senere leder for underholdningsavdelingen i radio fra 1972 til 1985, der han også ble kjent som «Sjonkel Rolf» i TV-programmer med Birgit Strøm og hennes dokkefigur Titten Tei.

Forfatterskap

Kirkvaag skrev flere bøker, blant annet Bak mikrofonen (1956), Kom nærmere! (1980) og Miljødetektiv Titten Tei: Hva med fremtiden? (1990).

Han er far til skuespiller og komiker Trond Kirkvaag og ishockeyspiller og sportsjournalist Rolf Kirkvaag jr. Trond Kirkvaag tok et oppgjør med faren i boken Kom ikke nærmere: Jeg og far (2007).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg