Rolf Hochhuth

Faktaboks

Rolf Hochhuth
Uttale
hˈå:xhu:t
Født
1. april 1931, Eschwege
Død
13. mai 2020, Berlin
Rolf Hochhuth (2009)

Artikkelstart

Rolf Hochhuth, tysk forfatter, i første rekke dramatiker. Hochhuth var en av Tysklands mest profilerte politiske dramatikere. Han vakte enorm oppsikt med sitt politiske drama Der Stellvertreter (1963, norsk oversettelse Stedfortrederen, 1964) og bidro med dette til oppgjøret med nasjonalsosialismen i Vest-Tyskland.

Litterært oppgjør med andre verdenskrig

Stedfortrederen, et stykke som bygger på historiske kilder og som var med på å prege sjangeren dokumentarteater på 60-tallet, er en krass kritikk av pave Pius 12s passivitet overfor jødeforfølgelsene under andre verdenskrig. Også Hochhuths senere teaterstykker er politiske og bygger på grundige historiske kildestudier. Ofte står en historisk personlighet i forfatterens kritiske søkelys. Dette gjelder blant annet Soldaten (1967), med kritikk av Winston Churchill, og dramaet Juristen (1979). Dette viser nazifortiden til veletablerte voktere av lov og orden i samtidens Vest-Tyskland med utgangspunkt i Hans Filbinger (1913-2007), som i 1979 måtte gå av som ministerpresident i delstaten Baden-Württemberg på grunn av dødsdommer han hadde avsagt som dommer under nasjonalsosialismen (den såkalte Filbinger-affæren). Romanen Eine Liebe in Deutschland (1979) forteller en ulovlig kjærlighetshistorie mellom en tysk kvinne og en polsk tvangsarbeider under andre verdenskrig og hvordan denne hendelsen, som landsbyen helst vil fortie, kaster lange skygger i etterkrigstida.

Politisk teater og samfunnskritikk

Mens Guerillas (1970), et drama om en amerikansk senators mislykkede forsøk på å bevare USAs konstitusjon, har et fiktivt plot, tar Tod eines Jägers (1976) utgangspunkt i Ernest Hemingways selvmord.

Stykkene Ärztinnen (1980) og Judith (1984) bekrefter Hochhuths rolle som en streng politisk moralist i nyere tysk litteratur. I stykket Wessis in Weimar. Szenen aus einem besetzten Land (1993) behandler han de sosiale skyggesidene i kjølvannet av den tyske gjenforeningen.

Effis Nacht. Monolog (1996), med Theodor Fontanes berømte roman Effi Briest som utgangspunkt, er en gammel kvinnes tilbakeblikk på sitt liv under siste krig. McKinsey kommt (2004) dreier seg om konsulentfirmaet McKinsey og den rasjonalisering og arbeidsløshet som følger i kjølvannet av globaliseringen. Tragikomedien Heil Hitler (2006) tematiserer sivil kurasje i det nasjonalsosialistiske Tyskland.

Hochhuth har også skrevet dikt (Vorbeugehaft. Neue Gedichte (2008)), aforismer (Was vorhaben muß man, Aphorismen (2012)) og andre korte tekster, blant annet Das Grundbuch. 365 Sieben- bis Zwölfzeiler (2016).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg