Rolf Hochhuth, tysk forfatter, i første rekke dramatiker. Hochhuth er en av Tysklands mest profilerte politiske dramatikere. Han vakte enorm oppsikt med sitt politiske drama Der Stellvertreter (1963, norsk oversettelse Stedfortrederen, 1964) og bidro med dette til oppgjøret med nasjonalsosialismen i Vest-Tyskland.

Stedfortrederen, et stykke som bygger på historiske kilder og som var med på å prege sjangeren dokumentarteater på 60-tallet, er en krass kritikk av pave Pius 12s passivitet overfor jødeforfølgelsene under andre verdenskrig. Også Hochhuths senere teaterstykker er politiske og bygger på grundige historiske kildestudier. Ofte står en historisk personlighet i forfatterens kritiske søkelys. Dette gjelder blant annet Soldaten (1967), med kritikk av Winston Churchill, og dramaet Juristen (1979). Dette viser nazifortiden til veletablerte voktere av lov og orden i samtidens Vest-Tyskland med utgangspunkt i Hans Filbinger (1913-2007), som i 1979 måtte gå av som ministerpresident i delstaten Baden-Württemberg på grunn av dødsdommer han hadde avsagt som dommer i nazitida (den såkalte Filbinger-affæren). Romanen Eine Liebe in Deutschland (1979) forteller en ulovlig kjærlighetshistorie mellom en tysk kvinne og en polsk tvangsarbeider under andre verdenskrig og hvordan denne hendelsen, som landsbyen helst vil fortie, kaster lange skygger i etterkrigstida.

Mens Guerillas (1970), et drama om en amerikansk senators mislykkede forsøk på å bevare USAs konstitusjon, har et fiktivt plot, tar Tod eines Jägers (1976) utgangspunkt i Ernest Hemingways selvmord.

Stykkene Ärztinnen (1980) og Judith (1984) bekrefter Hochhuths rolle som en rigorøs moralist i nyere tysk litteratur. I stykket Wessis in Weimar. Szenen aus einem besetzten Land (1993) behandler han de sosiale skyggesidene i kjølvanet av den tyske gjenforeningen.

Effis Nacht. Monolog (1996), med Theodor Fontanes berømte roman Effi Briest som utgangspunkt, er en gammel dames tilbakeblikk på sitt liv under siste krig. McKinsey kommt (2004) dreier seg om konsulentfirmaet McKinsey og den rasjonalisering og arbeidsløshet som følger i kjølvannet av globaliseringen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.