Rolf Håndstad

Faktaboks

Rolf Håndstad

Rolf Sverre Håndstad, Rhesus Minus, Balle Brock, Hieronymus Bosch Jr., Buddah Gundersen, Sjonkel Rølp, Pave Rolf av Ultved, Sjaman Rolf

Født
21. mai 1958
Død
3. april 2019
Fødested
Kristiansund
Dødssted
Hønefoss
Rhesus Minus og Tommy Tusj av . Gjengitt med tillatelse

Rolf Håndstad er en norsk tegneserieskaper, best kjent som Rhesus Minus, som både var navnet på en tegneseriefigur i Pyton og et av Håndstads mange alias som manusforfatter.

Håndstad jobbet som lærer mens han skrev noveller og tegnet og skrev tegneserier på fritiden, blant annet stripeserien Zoo, som gikk i flere lokalaviser i 1983-1984. Etter at Pyton-redaktør Dag E. Kolstad leste en novelle om en mann som samlet på klistremerker i konkurrenten KOnK hyret han i 1986 Håndstad som manusforfatter. Han skrev for tegnere som Bjørn Ousland og Frode Øverli, men fant for alvor tonen i samarbeid med Tommy Sydsæter, som spisset uttegningen av Håndstads alter ego Rhesus Minus slik han ble et Pyton-ikon, nesten på linje med MADs Alfred E. Neumann: Store, plirende øyne, noen hårstrå og en bart som så ut som ståltråd, et glis med store, hvite tenner som var runde som kokte egg og en nese som minnet om en diger testikkel.

Håndstad og Sydsæter gjorde størst suksess med metaserien «Rhesus Minus og Tommy Tusj», en absurd og grotesk tegneserie om de to serieskaperne. Håndstad var også hovedforfatter til kontroversielle Humor skoledagbok, som i 1990 og 1991 ble forbudt på mange skoler. Han var også bidragsyter til Pyton-konkurrenten Stupido.

I 1992 sluttet Håndstad brått å skrive tegneserier. En kort periode tillot han andre å skrive nye Pyton-serier om Rhesus Minus, men ombestemte seg. I 1996 vendte han og Sydsæter tilbake til «Rhesus Minus og Tommy Tusj»-serien, men comebacket fikk en brå stopp da Pyton ble nedlagt på tampen av året.

Et utvalg av Håndstads serier er samlet i to Pyton-pocket (1991-92), fire Pyton-album med Rhesus Minus & Tommy Tusj (1997-2001), samt boken Rhesus Minus & Tommy Tusj: Sammen er vi i araldit i boksen MegaPyton (2009).

Tidlig på 2000-tallet gjenopplivde Håndstad stripeserien Zoo, denne gang med over 100 striper tegnet av Frank Williksen. Hans foreløpig siste publiserte tegneserier var i seriebladet Ernie i 2005, nærmere bestemt rundt 50 av vitsetegningene Psyke meldinger, også tegnet av Williksen. I november 2015 debuterte Håndstad som standupkomiker.

3. april 2019 døde Håndstad som følge av kreft.

Bibliografi

  • Pyton-pocket nr. 1/91: Rhesus & Tommy – Rhesus lever (Bladkompaniet, 1991, tegning: Tommy Sydsæter)
  • Pyton-pocket nr. 5/92: Rhesus & Tommy – Rhesus har løpetid (Bladkompaniet, 1992, tegning: Tommy Sydsæter)
  • Pyton-album nr. 2/96: Rhesus & Tommy – Den første løpetiden (Bladkompaniet, 1996, tegning: Tommy Sydsæter)
  • Pyton-album nr. 6/97: Rhesus & Tommy – Rhesus’ sønn (Bladkompaniet, 1997, tegning: Tommy Sydsæter)
  • Pyton-album nr. 3/98: Rhesus & Tommy – Den store flukten (Bladkompaniet, 1998, tegning: Tommy Sydsæter)
  • Pyton-album nr. 5/01: Rhesus & Tommy – Grusomt gøy (Bladkompaniet, 2001, tegning: Tommy Sydsæter)
  • Vazelina Billopphøggers: Hjula 2000 (Egmont, 2000, med Dag E. Kolstad, tegning: Tommy Sydsæter)
  • Vazelina Billopphøggers: Hjula 2001 (Egmont, 2001, med Dag E. Kolstad, tegning: Tommy Sydsæter)
  • MegaPyton (Egmont, 2009, bokssett med totalt ni hardcoveralbum, bidrar med «Rhesus & Tommy: Sammen er vi araldit», tegning: Tommy Sydsæter)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg