Rolf Bækkelund

Faktaboks

Rolf Bækkelund
Født
30. mai 1925, Oslo

Artikkelstart

Rolf Bækkelund, norsk dirigent og fiolinist, har virket som dirigent både hjemme og i utlandet og har gjort en stor innsats for musikklivet på Gjøvik og i andre norske byer.

Rolf Bækkelund er bror av pianisten Kjell Bækkelund.

Bakgrunn og utdannelse

Bækkelund er født og oppvokst i arbeidermiljø på Kampen i Oslo. Han viste seg tidlig som et fiolintalent og fikk ta timer hos Ernst Glaser. Som barn og ungdom opptrådte han ofte sammen med den fem år yngre broren.

Sammen med blant andre Edvard Fliflet Bræin og Stephan Barrat Due stiftet han i 1945 foreningen Unge Norske Tonekunstnere, som arrangerte konserter og arbeidet for opprettelsen av stipendier til unge musikere.

Bækkelund reiste til Praha i daværende Tsjekkoslovakia for å studere musikk i 1948 og ble der i ni år, til 1957. Her studerte han og arbeidet som musiker. Han var korrespondent for avisen Friheten og rapporterte om utviklingen i det sosialistiske Tsjekkoslovakia.

Karriere

Bækkelund var 1957–1961 kommunal musikkleder i Molde. Her var han dirigent for Molde Orkesterforening, ledet kor og satte i verk flere tiltak for å stimulere musikklivet. I skolen innførte han jazz i musikktimen.

Bækkelund ble musikksjef i Gjøvik i 1962. Her var han en sentral person i musikklivet i 33 år, frem til han gikk av med pensjon i 1995. Bækkelund har arbeidet på flere områder innen Gjøviks musikkliv. Som dirigent for Gjøvik Byorkester arbeidet han for å heve nivået og for at dette dyktige amatørorkesteret skulle gi flere konserter.

Bækkelund var en av initiativtagerne til etableringen av en kommunal musikkskole i 1972, i dag Gjøvik Kunst- og Kulturskole. Ut av musikkskolen vokste Gjøvik Kammerorkester.

Bækkelund arbeidet for at kommunen skulle ansette profesjonelle musikere, som kunne gi kammerkonserter og utgjøre kjernen i orkestervirksomheten. Dette førte til etableringen av Gjøvik Sinfonietta i 1990.

Bækkelund har vært en inspirator og støttespiller også andre steder, både i Mjøs-regionen og ellers i Sør-Norge. Han var blant annet sentral i organiseringen av Sogn og Fjordane Symfoniorkester, som han selv dirigerte på åpningskonserten på Sandane i 1977.

Bækkelund har også undervist og har virket som gjestedirigent i Danmark, Tyskland og Tsjekkoslovakia. Han mottok Gjøviks kulturpris i 1979 og fikk Kongens fortjenstmedalje ved sin avskjed i 1995.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg