Faktaboks

Rolf Hochhuth
Uttale
hˈå:xhu:t
Født
1. april 1931, Eschwege
Død
13. mai 2020, Berlin
Rolf Hochhuth (2009)
Rolf Hochhuth (2009)

Rolf Hochhuth var en tysk forfatter, i første rekke dramatiker. Han var en av Tysklands mest profilerte politiske dramatikere. Han vakte enorm oppsikt med sitt politiske drama Der Stellvertreter (1963, norske oversettelser Stedfortrederen, 1964; I hans stad, 1966) og bidro med dette til oppgjøret med nasjonalsosialismen i Vest-Tyskland.

Litterært oppgjør med andre verdenskrig

Programheftet til premieren på "Der Stellvertreter" på Freie Volksbühne Berlin i 1963.
Programheftet til premieren på Der Stellvertreter på Freie Volksbühne Berlin i 1963.

Stedfortrederen, et stykke som bygger på historiske kilder og var med på å prege sjangeren dokumentarteater på 60-tallet, er en krass kritikk av pave Pius 12.s passivitet overfor jødeforfølgelsene under andre verdenskrig.

Også Hochhuths senere teaterstykker er politiske og bygger på grundige historiske kildestudier. Ofte står en historisk personlighet i forfatterens kritiske søkelys. Dette gjelder blant annet Soldaten (1967), med kritikk av Winston Churchill, og dramaet Juristen (1979). Dette viser nazifortiden til veletablerte voktere av lov og orden i samtidens Vest-Tyskland, med utgangspunkt i Hans Filbinger (1913–2007), som i 1979 måtte gå av som ministerpresident i delstaten Baden-Württemberg på grunn av dødsdommer han hadde avsagt som dommer under nasjonalsosialismen (den såkalte Filbinger-affæren). I 2006 skrev Hochhuth en tragikomedie med den provoserende tittelen Heil Hitler.

Romanen Eine Liebe in Deutschland (1979) forteller om en ulovlig kjærlighetshistorie mellom en tysk kvinne og en polsk tvangsarbeider under andre verdenskrig og hvordan denne hendelsen, som landsbyen helst vil fortie, kaster lange skygger i etterkrigstida.

Politisk teater og samfunnskritikk

Hochhuth retter ikke kritisk søkelys bare mot nasjonalsosialismen, men også mot andre samfunnsmessige forhold, både i Tyskland og internasjonalt.

Mens Guerillas (1970), et drama om en amerikansk senators mislykkede forsøk på å bevare USAs konstitusjon, har et fiktivt plott, tar Tod eines Jägers (1976) utgangspunkt i Ernest Hemingways selvmord.

Stykkene Ärztinnen (1980), som setter et kritisk søkelys på legemiddelindustrien, og Judith (1984), som tar opp kjemiske våpen i det amerikanske forsvaret, bekrefter Hochhuths rolle som en streng politisk moralist i nyere tysk litteratur.

I stykket Wessis in Weimar. Szenen aus einem besetzten Land (1993) behandler Hochhuth de sosiale skyggesidene i kjølvannet av den tyske gjenforeningen.

Effis Nacht. Monolog (1996), med Theodor Fontanes berømte roman Effi Briest som utgangspunkt, er en gammel kvinnes tilbakeblikk på sitt liv under siste krig. McKinsey kommt (2004) dreier seg om konsulentfirmaet McKinsey og den rasjonalisering og arbeidsløshet som følger i kjølvannet av globaliseringen. Tragikomedien Heil Hitler (2006) tematiserer sivil kurasje i det nasjonalsosialistiske Tyskland.

Lyrikk, aforismer og essayer

Hochhuth skrev også dikt (Vorbeugehaft. Neue Gedichte (2008)), aforismer (Was vorhaben muß man, Aphorismen (2012)), kortprosa (blant annet Das Grundbuch. 365 Sieben- bis Zwölfzeiler (2016)) og politiske essayer (Ausstieg aus der NATO: oder Finis Germaniae (2016)).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg