Roger van der Weyden

Faktaboks

Roger van der Weyden
fr. Rogier de la Pasture
Født
1399
Død
18. juni 1464
Fødested
Tournai, Belgia
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår
Dødssted
Brussel, Belgia
omtrentlig fødselsår

Rogier van der Weyden. Pietà, oljemaleri. Musées royaux des Beaux-Arts, Brussel.

Rogier van der Weyden av /KF-arkiv ※. Falt i det fri (Public domain)
The Descent from the Cross . Prado Museum. av . Falt i det fri (Public domain)

Roger van der Weyden var en flamsk maler. Han var en av 1400-tallets grunnleggende flamske kunstnere ved siden av Hubert og Jan van Eyck.

Van der Weyden var født i Tournai, hvor han synes å ha vært i lære (1427) hos Flémalle-mesteren. Senere bosatte han seg i Brussel og reiste til Italia i 1449-1450. I 1453 ble han ansatt som Brussels bymaler og fikk et stort verksted.

Enkelte forskere har helt til den oppfatning at van der Weyden er identisk med Flémalle-mesteren og at dennes arbeider skulle være hans ungdomsarbeider. Andre har imidlertid tilbakevist denne teorien. Det som gjør attribueringsproblemet særlig vanskelig, er at ingen av hans arbeider er signert.

Blant hans kjente bilder regnes hovedverket Nedtagelsen fra korset (før 1443, Prado, Madrid), fløyalteret Dommedag (ca. 1445, Beaune), Den lesende Magdalena (ca. 1440, National Gallery, London), det såkalte Bladelinalteret (ca. 1450–52, Berlin), Korsfestelsen (ca. 1450–60, Escorial, Madrid) og Kongenes tilbedelse (ca. 1450–60, München). Hertil kommer portretter av bl.a. Karl den dristige (ca. 1460, Berlin) og Meliaduse d'Este (ca. 1450–60, Metropolitan Museum of Art, New York).

I sin kunst bygger han blant annet på gotisk skulptur. Hans form er plastisk og fargen er lysende og dekorativ. Figurene er preget av sterk, nesten dramatisk bevegelse som er med på å gi dem deres spesielle følelsesladede karakter. Særlig i de religiøse bildene viser det sterkt emosjonelle innslaget seg, og vitner om forbindelse med sengotikken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg