Roger David Casement

Faktaboks

Roger David Casement
Uttale
kˈeismənt
Født
1. september 1864, Sandycove, Dublin, Irland
Død
3. august 1916, London, England
Signert portrettbilde av Sir Roger Casement ca. 1910.
Av .

Artikkelstart

Roger Casement var en irsk nasjonalist og frigjøringsleder.

Casement deltok i irsk politisk virksomhet, og da første verdenskrig brøt ut i 1914 var han aktiv i bevegelsen mot irsk deltakelse i krigen. I november av 1914 dro han til Tyskland, hvor han søkte å danne en irsk brigade til kamp mot Storbritannia. Han hadde kjennskap til den hemmelige planleggingen av Påskeopprøret i 1916, og forsøkte å sikre tysk hjelp. Det eneste han fikk var en beskjeden våpenforsending, men denne ble fanget av britiske styrker før de ankom Irland. Casement, som skulle motta våpnene, ble tatt til fange og fraktet til London.

Etter opprøret ble han stilt for retten, funnet skyldig og henrettet. Han var den eneste av de som ble henrettet i sammenheng med påskeopprøret som ble stilt for retten lenge etter opprøret, i juni, og den eneste til å bli dømt utenfor Irland. De andre lederne av opprøret ble både stilt for krigsrett og henrettet kun få dager etterpå, og alle i Dublin.

Casement ble hengt og gravlagt i Pentonville fengsel. Det var først i 1965 hans levninger ble ført tilbake Dublin og gravlagt på irsk jord. Han ble gravlagt i Glasnevin kirkegård, som er et tradisjonelt sted for å gravlegge irske nasjonalister.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg