Roger Bacon

Faktaboks

Roger Bacon
Uttale
bˈeikən
Født
1212, Ilchester, England
Død
1292, Oxford, England
Levetid - kommentar
fødselsår og dødsår er omtrentlige
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Roger Bacon var en engelsk filosof og naturforsker. Han studerte først i Oxford som elev av Robert Grosseteste, senere i Paris, hvor han ble kjent med aristotelisk filosofi.

Rundt 1247 vendte Bacon tilbake til Oxford. På grunn av sine ekstreme synspunkter og personlige konflikter med andre ledende teologer ble han sendt tilbake til Paris, hvor han fikk forbud mot å offentliggjøre sine meninger utenfor sin egen munkeorden, fransiskanerne. Etter oppfordring av pave Clemens 4. skrev Bacon i løpet av 18 måneder sitt hovedverk Opus majus (Det store verk). Bacon vendte så tilbake til Oxford, hvor det igjen oppstod rivninger, og han ble på ny kalt til ordensgeneralen i Paris for blant annet å stå til rette for sine meninger om astrologi, uttrykt i Astronomiens speil (1271). Muligens satt han i fengsel fra 1278 til kort før sin død.

Filosofi

Bacon foretrakk forskerens liv fremfor lærerens og viste stor interesse for matematikk og fysikk, begge deler et særsyn på hans tid. I sitt vitenskapssyn gjorde han seg til talsmann for to prinsipper som var meget uvanlige: for matematikken som vitenskapens metode, og for bruk av eksperimenter. Bacon foregrep på denne måten den senere empirisme.

Også rent filosofisk gikk Bacon utenfor allfarvei. Ved siden av den filosofiske eller vitenskapelige erfaring som skyldes våre sanser, antok Bacon også en indre erfaring som er Guds opplysning av den menneskelige bevissthet, en variant av den augustinske illuminasjonsteori.

Som naturforsker gjorde han viktige oppdagelser om lysbrytningens lover, og som teknolog forutsa han at vitenskapen en gang ville frembringe selvgående kjøretøyer, båter og flyvemaskiner. Samtidig forsøkte han ad matematisk vei å gi bevis for slike ting som dogmet om den guddommelige kristne treenighet. Han behersket en rekke språk.

Det hedrende tilnavn Bacon fikk, Doctor mirabilis (Den beundringsverdige doktor eller lærer), gjenspeiler beundringen for ham. Opus majus er oversatt til engelsk i to bind i 1928 (nyopptrykk i 1962).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Clegg, Brian: The first scientist: a life of Roger Bacon, 2003

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg