Rodolphe Töppfer

Faktaboks

Rodolphe Töppfer
Født
1799
Død
1846
Selvportrett 1840
Av .

Artikkelstart

Rodolphe Töppfer, franskspråklig sveitsisk forfatter og tegner, født og død i Genève. Han var utdannet lærer og sammen med sin hustru drev han en pensjonatskole for gutter. Senere underviste han også ved høyskolen i Genève. I bystyret i samme by representerte han det konservative partiet.

Töppfer skrev mange av tekstene sine for å underholde elevene ved pensjonatskolen. Forfatterskapet hans omfatter komedier, romaner og fortellinger, blant annet Nouvelles genevoises (1841 «Noveller fra Genève»), og også en rekke underholdende skildringer fra utflukter han foretok sammen med elevene. Han fikk sterke impulser fra antikk litteratur, ikke minst fra den romerske dikteren Vergil, men særlig viktige inspirasjonskilder for ham var den franske komedieforfatteren Molière og den sveitsiske filosofen Jean-Jacques Rousseau.

Mange av Töppfers bøker ble svært populære i samtiden, men deler av verket hans er blitt glemt i ettertid. Bøkene han huskes for, er de som kombinerer tekst og tegning, og særlig kjente er de humoristiske bildeseriene der hvert bilde er utstyrt med en tekst på en til to linjer. Disse seriene blir regnet blant de viktigste forløperne for de moderne tegneseriene. Blant dem kan nevnes Histoire de Monsieur Jacob (1833, «Historien om herr Jacob») og Le docteur Festus (1840, «Doktor Festus»). Tittelen er en humoristisk henspilling på doktor Faustus, sagnskikkelsen fra reformasjonstiden som blant annet Goethe skrev en berømt tragedie om.

Som Töppfers viktigste verk regnes Essai de Physiognomonie (1846). Dette er det første teoretiske arbeid om prinsippene for den kunstform som senere skulle bli til tegneserien. Han bygger her på J.C. Lavaters teori om om hvordan utseendet til en person uttrykker karakteren. Töppfers oppfatninger blir i dag sett på som meget diskutable i et medisinsk og psykologisk perspektiv, men de skulle få avgjørende betydning for utviklingen av tegneserien.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg