Rocco Buttiglione

Faktaboks

Rocco Buttiglione
Født
6. juni 1948

Rocco Buttiglione, italiensk politiker, professor i statsvitenskap ved St. Pius-universitetet i Roma. Medlem av nasjonalforsamlingen fra 2001, Europa-minister i den italienske regjeringen 2001–06.

Buttiglione ble nominert som Italias medlem i EU-kommisjonen i 2004 som justisansvarlig. Han ble imidlertid utsatt for kritikk fra Europaparlamentet i høringen forut for den endelige godkjenningen av nominasjonen. Bakgrunnen var hans synspunkter i en del moralspørsmål. Buttiglione gav bl.a. uttrykk for at han mente homofili var synd, og han uttalte seg nedsettende om enslige mødre. I høringene ble han også kritisert for sine synspunkter om innvandringspolitikk, der han har gått inn for en restriktiv holdning til illegale innvandrere til Italia fra Afrika. Etter høringen ble det klart at Europaparlamentet ikke ville godkjenne Buttigliones kandidatur, og at dermed hele den nye kommisjonen ble forkastet. Den påtroppende kommisjonspresidenten Barroso trakk dermed forslaget tilbake og kom med et nytt kommisjonsforslag, der Buttiglione og et par andre medlemmer var byttet ut.

Saken vakte stor oppsikt og demonstrerte et skarpt skille i EU både langs geografiske (nord/sør), politiske (konservativ/liberal-radikal) og religiøse (protestanter/katolikker) skillelinjer. Fra parlamentets side ble det anført at det ville være uakseptabelt å ha en justiskommissær med så utdaterte synspunkter som samtidig skulle ha troverdighet i liberale samfunn som f.eks. Nederland og Sverige. På den annen side ble det hevdet at en utelukkelse av Buttiglione i praksis ville medføre at ingen konservative katolikker ville kunne ha fremtredende politiske verv i EU-systemet. Det ble også anført at hans synspunkter har stor utbredelse i Sør-Europa – Buttiglione var selv en personlig venn av Paven – og at han ikke er mer konservativ enn f.eks. det daværende politiske lederskapet i USA. Buttiglione selv ville ikke ta avstand fra sine uttalelser og mente han var en forkjemper for toleranse og humanitet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg