Roberto D'Aubuisson

Faktaboks

Roberto D'Aubuisson

Roberto D'Aubuisson Arrieta

Uttale
d'aubuisson arriˈeta
Født
23. august 1943, Santa Tecla
Død
20. februar 1992
Enkelte kilder oppgir 1944 som fødselsår.

Artikkelstart

Roberto D'Aubuisson var en salvadoransk offiser og politiker, som i 1981 grunnla El Salvadors høyreekstreme parti ARENA.

D'Aubuissons navn er tett forbundet med de såkalte dødsskvadronene som drepte tusener av salvadoranere under borgerkrigen fra 1979 til 1991, samt for å ha beordret drapet på landets erkebiskop Óscar Romero i 1980.

Bakgrunn

Roberto D'Aubuisson Arrieta ble født 23. august 1943 i Santa Tecla. Faren døde da han var 11 år gammel. Han søkte utdanning i det militære og fikk en stilling i Nasjonalgarden (den gang El Salvadors landsbygdpoliti) i 1963. Her spesialiserte han seg på etterretning, og tok videreutdanning i blant annet Uruguay, Taiwan og på USAs School of the Americas i Panamá. I 1977 ble han sjef for El Salvadors etterretningsvesen ANSESAL og tok sete i hærens generalstab.

Som offiser

D'Aubuisson ble kjent som en effektiv offiser, men også for sine svært ekstreme politiske syn. Han deltok i nettverk som så med sterk bekymring på venstresidens frammarsj og på en tiltagende reformvilje i hæren. Da reformvennlige offiserer grep makten i 1979 ble han avskjediget, men tok med seg ANSESALs arkiver, startet dødsskvadronen «Unionen av hvite krigere» og begynte arbeidet med å danne et rent høyreparti da militærjuntaen innledet jordreformer. Med sin svært sterke antikommunistiske ordbruk, og at han navnga personer i offentligheten som senere ble funnet drept, ble han også kjent og beryktet i El Salvadors samfunnsliv.

Drapet på erkebiskop Óscar Romero 24. februar 1980 ble utført på ordre fra D'Aubuisson. Med sitt gode nettverk blant landets mest konservative jordeiere og i sympatiserende deler av etterretnings- og militærvesen hadde D'Aubuisson sannsynligvis også kontroll med mange av de øvrige dødskvadronene i landet.

Som politiker

I september 1980 dannet D'Aubuisson partiet ARENA og etter valget på grunnlovgivende forsamling i 1981 ble han forsamlingens president med en allianse av ARENA og andre høyreorienterte i ryggen. Ved presidentvalget i 1984 tapte imidlertid D'Aubuisson for kristendemokratenes José Napoleón Duarte med 46 mot 54 prosent av stemmene. Året etter overlot han partiledervervet til Alfredo Cristiani som vant det følgende presidentvalget for ARENA i 1989.

USAs ambassadør til El Salvador fra 1977 til 1980, Robert White, forklarte for USAs kongress i 1986 at det fantes «tilstrekkelige bevis» for at D'Aubuisson hadde drept Romero, og karakteriserte ham som en «patologisk morder». Kort etter at fredsavtalen mellom ARENAs regjering og FMLN-geriljaen i 1991 døde D'Aubuisson av spiserørskreft. Hans ettermæle er meget omstridt og avhenger av politisk ståsted.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg