Robert Stolz, østerriksk komponist og dirigent, skrev operetter, filmmusikk og populære melodier, virket som operettedirigent i Østerrike, Tyskland og USA. 

Stolz vokste opp i Graz med en far som var dirigent og en mor som var pianist. Etter å ha hatt en kort karriere som vidunderbarn ved klaveret fra syv års alder, studerte han ved Konservatoriet i Wien med Robert Fuchs og Engelbert Humperdinck. Han dirigerte i Maribor, Salzburg og Brno før han 1907-10 var sjefdirigent ved Theater an der Wien

Han begynte å skrive operetter, og virket fra 1910 som frilans dirigent og komponist. Etter 1. verdenskrig dirigerte han ved forskjellige kabaretscener. Han flyttet til Berlin i 1925, og her skrev han en av sine mest kjente operetter, Zwei Herzen in Dreivierteltakt (1933), som var basert på en av de første tyske lydfilmene. Stolz bidro også med musikk til Ralph Benatzkys populære operette Sommer i Tyrol (Im weissen Rössl, 1930).

Da 2. verdenskrig brøt ut i 1939, reiste Stolz til Paris og året etter videre til USA. I USA ledet han en rekke konserter med populær wienermusikk. Han skrev musikk til flere Hollywood-filmer.

Stolz flyttet tilbake til Wien i 1946. Her var han i mange år komponist for isshowet Wiener Eisrevue. Som dirigent gjorde han en rekke operetteinnspillinger i etterkrigstiden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.