Robert Stewart Castlereagh

Faktaboks

Robert Stewart Castlereagh
viscount Castlereagh, 2. marquess of Londonderry
Uttale
kˈa:slrei
Født
18. juni 1769, Dublin, Irland
Død
12. august 1822, London, Storbritannia

Artikkelstart

Robert Stewart Castlereagh var en britisk politiker. Han var Storbritannias utenriksminister fra 1812 til 1822, og var blant lederne i koalisjonen mot Napoleon Bonaparte under napoleonskrigene.

Castlereagh var sønn av en anglikansk godseier i det nåværende Nord-Irland. I 1797 ble han stedfortredende sekretær for Irland og tok del i undertrykkelsen av den irske oppstanden i 1798 og i gjennomførelsen av unionen med Storbritannia i 1800. Senere ble Castlereagh minister for India, og var 1805 og fra april 1807 krigsminister (blant annet under Københavns bombardement).

I 1812 ble Castlereagh utenriksminister og regjeringens egentlige leder. Han var en av de ledende i koalisjonen mot Napoleon, deltok i kongressen i Châtillon og fredsslutningen i Paris. Under Wien-kongressen satte Castlereagh seg mot alle forsøk på å holde Frankrike nede ved kolossale krigsskadeerstatninger, og han ville bevare britenes handlefrihet overfor Den hellige allianse. På tross av sin innenrikspolitiske konservatisme stod han for en liberal utenrikspolitikk i et stadig mer reaksjonært Europa. Overarbeidet og nerveslitt begikk han til slutt selvmord.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg