Robert Mulliken

Faktaboks

Robert Mulliken

Robert Sanderson Mulliken

Uttale
mˈʌlikən
Født
7. juni 1896, Newburyport i Massachusetts i USA
Død
31. oktober 1986, Arlington, Virginia, USA

Fra venstre mot høyre: Arthur Compton, Werner Heisenberg, George S. Monk, Paul Dirac, Carl Henry Eckart, Henry Gordon Gale, Robert Mulliken, Friedrich Hund, Frank Clark Hoyt.

Av .
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Robert Mulliken var en amerikansk kjemiker. Da han tidlig engasjerte seg i beskrivelsen av molekyler med kvantemekaniske metoder ble han også sett på som fysiker. Han fikk Nobelprisen i kjemi i 1966 for sitt fundamentale arbeid med kjemiske bindinger og elektronstrukturen av molekyler med molekylorbitalmetoden.

Ordet orbital er laget fra ordet orbit som betyr bane på engelsk. Et elektron, oppfattet som en partikkel, går i bane omkring kjernen i et atom. Et elektron, oppfattet som en bølge, befinner seg i en orbital. Et hydrogenatom kan beskrives eksakt fra Schrödingerligningen. Løsningen er et sett atomorbitaler. En molekylorbital er en sum av atomorbitaler for hvert atom i et toatomig molekyl.

Hans far var professor i organisk kjemi ved MIT, og Robert tok sin bachelorgrad samme sted i 1917. Doktorgraden tok han ved universitetet i Chicago i 1921. I årene etter var han dels ved Harvard universitet og dels i Europa og studerte utviklingen i bruk av kvantemekanikk på beskrivelse av bindingsforholdene i molekyler. Særlig fikk han kontakt med fysikeren Friedrich Hund (1896–1997) og de to utviklet molekylorbitalmetoden. Mulliken hevdet senere at han gjerne ville ha delt Nobelprisen med Hund.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg