Robert Mitchum var en filmskuespiller fra USA. Han filmdebuterte i 1943, og etter en rekke småroller fikk han et gjennombrudd med The Story of G. I. Joe (Krigskorrespondenten, 1945; Oscar-nominasjon).

Mitchum spilte tøff og nonchalant hardhaus i en rekke av 1940- og 50-årenes kriminalfilmer og melodramaer, blant annet som sersjanten i Crossfire (Kryssild, 1929), småbymann med fortid i Out of the Past (1947) og rodeorytter i The Lusty Men (Fast i salen, 1952), og fikk rykte på seg for å være en av Hollywoods outsidere uten særlig respekt for den bransjen han arbeidet i. Han leverte en stor prestasjon som konemorderen i Charles Laughtons The Night of the Hunter (Jegeren i mørket, 1955), og en tilsvarende som den onde skurken i Cape Fear (1962).

Rollen som skolelæreren i Ryan's Daughter (Ryans datter, 1970) var derimot utypisk for Mitchum, og han spilte etter hvert også i TV,  deriblant i seriene The Winds of War (1983) og War and Remembrance (1987) etter Herman Wouks romaner. I 1992 ble han hedret med Cecil B. DeMilles ærepris under Golden Globe-utdelingen, og han spilte deretter en hovedrolle i norske Leidulv Risans Pakten (1995).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.