Robert Mitchum var en filmskuespiller fra USA. Han filmdebuterte i 1943, og etter en rekke småroller fikk han et gjennombrudd med The Story of G. I. Joe (Krigskorrespondenten, 1945; Oscar-nominasjon).

Mitchum spilte tøff og nonchalant hardhaus i en rekke av 1940- og 50-årenes kriminalfilmer og melodramaer, blant annet som sersjanten i Crossfire (Kryssild, 1929), småbymann med fortid i Out of the Past (1947) og rodeorytter i The Lusty Men (Fast i salen, 1952), og fikk rykte på seg for å være en av Hollywoods outsidere uten særlig respekt for den bransjen han arbeidet i. Han leverte en stor prestasjon som konemorderen i Charles Laughtons The Night of the Hunter (Jegeren i mørket, 1955), og en tilsvarende som den onde skurken i Cape Fear (1962).

Rollen som skolelæreren i Ryan's Daughter (Ryans datter, 1970) var derimot utypisk for Mitchum, og han spilte etter hvert også i TV,  deriblant i seriene The Winds of War (1983) og War and Remembrance (1987) etter Herman Wouks romaner. I 1992 ble han hedret med Cecil B. DeMilles ærepris under Golden Globe-utdelingen, og han spilte deretter en hovedrolle i norske Leidulv Risans Pakten (1995).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.