Robert Menasse er en østerriksk forfatter, essayist og oversetter. Robert Menasse egnes som en av de betydelige kritiske forfattere i dagens Østerrike og er en aktiv samfunnsdebattant.

Robert Menasse studerte germanistikk, filosofi og statsvitenskap i Wien, Salzburg og Messina. I 1980 disputerte han innenfor fagområdet litteraturvitenskap. I perioden 1981–1988 underviste han litteraturvitenskap ved Universitetet i São Paulo. Siden 1988 har han vært forfatter på heltid. Menasse har jødisk bakgrunn og hører dermed til den såkalte annen generasjon-forfatterne, i likhet med blant annet Robert Schindel, Doron Rabinovici og Barbara Honigmann. Forfatteren Eva Menasse er hans søster.

Menasse hadde sitt gjennombrudd med romanen Selige Zeiten, brüchige Welt (1991). Romanen har mange av kriminalromanens tegn, samtidig som den forteller en jødisk familiehistorie med utgangspunkt i historien til Leo Singer. Leos foreldre var eksil i Brasil, men vender tilbake til Wien sammen med sønnen på 60-tallet. En av personene, litteraturdosenten Roman, dukker opp igjen i romanen Schubumkehr (1995), hvor handlingen utspiller seg i den østerrikske provinsen. Stor oppmerksomhet fikk romanen Die Vertreibung aus der Hölle (2001, norsk overs. Utdrivelsen av helvete, 2003). Med utgangspunkt i et klassejubileum skildres den virkningen totalitære frelsesideer hadde på en jødisk familie gjennom en periode på 400 år.

Menasse er en overbevist europeer og har i en årrekke markert seg som samfunnsdebattant i diskusjoner om Europa og EU. Med romanen Die Hauptstadt (2017) kombinerer forfatteren sitt europeiske engasjement og sitt øvrige forfatterskap. Handlingen utspiller seg i Brussel, midt i EUs hovedkvarter. Gjennom en polyperspektivisk fortalt historie lykkes Menasse i både å gi et inntrykk av det pulserende livet i EUs hovedstad, i hverdagen til mange EU-byråkrater og -politikere samtidig som han gjennom skjebnen til David de Vriend, en gammel mann som overlevde holocaust, viser hva nasjonalisme i verste fall kan føre til.

Menasse har en omfattende produksjon som essayist. I essaysamlingen Das Land ohne Eigenschaften. Essay zur österreichischen Identität (1992) tar han et kritisk oppgjør Østerrike. I Phänomenologie der Entgeisterung (1995) forsøker han å videreføre Hegels historiefilosofi fram til vår tid. Dummheit ist machbar. Essays zum Stillstand der Republik (1999) og Erklär mir Österreich (2000) er to av hans samfunnskritiske essaysamlinger.

Robert Menasse har fått mange utmerkelser for sitt arbeid, blant annet

  • Heimito von Doderer-prisen (1990)
  • Litteraturprisen til byen Marburg an der Lahn (1994)
  • Den østerrikske statsprisen for kulturjournalistikk (1998)
  • Erich Fried-prisen (2003)
  • Heinrich Mann-prisen (2013)
  • Max Frisch-prisen (2014)
  • Den tyske bokprisen (2017)
  • Walter Hasenclever-prisen (2018)
  • Carl Zuckmayer-medaljen (2019)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.