Robert Menasse

Faktaboks

Robert Menasse
Uttale
menˈasse
Født
21. juni 1954, Wien
Robert Menasse (2017)

Robert Menasse er en østerriksk forfatter, essayist og oversetter. Han egnes som en av de betydelige kritiske forfattere i dagens Østerrike og er en aktiv samfunnsdebattant.

Biografi

Robert Menasse studerte germanistikk, filosofi og statsvitenskap i Wien, Salzburg og Messina. I 1980 tok han doktorgraden i litteraturvitenskap. I perioden 1981–1988 underviste han i litteraturvitenskap ved Universitetet i São Paulo. Siden 1988 har han vært forfatter på heltid.

Menasse har jødisk bakgrunn og hører dermed til den såkalte annen generasjon-forfatterne, i likhet med blant annet Robert Schindel, Doron Rabinovici og Barbara Honigmann. Forfatteren Eva Menasse er hans søster.

Forfatterskap

Jødiske familiehistorier

Menasse hadde sitt gjennombrudd med romanen Selige Zeiten, brüchige Welt (1991). Romanen har mange av kriminalromanens tegn, samtidig som den forteller en jødisk familiehistorie med utgangspunkt i historien til Leo Singer. Leos foreldre var eksil i Brasil, men vender tilbake til Wien sammen med sønnen på 1960-tallet. En av personene, litteraturdosenten Roman, dukker opp igjen i romanen Schubumkehr (1995), hvor handlingen utspiller seg i den østerrikske provinsen. Stor oppmerksomhet fikk romanen Die Vertreibung aus der Hölle (2001, norsk oversettelse Utdrivelsen av helvete, 2003). Med utgangspunkt i et klassejubileum skildres den virkningen totalitære frelsesideer hadde på en jødisk familie gjennom en periode på 400 år.

Historier fra Europa

Menasse er en overbevist europeer og har i en årrekke markert seg som samfunnsdebattant i diskusjoner om Europa og EU. Med romanen Die Hauptstadt (2017) kombinerer forfatteren sitt europeiske engasjement og sitt øvrige forfatterskap. Handlingen utspiller seg i Brussel, midt i EUs hovedkvarter. Gjennom en historie fortalt gjennom mange synsvinkler lykkes Menasse i både å gi et inntrykk av det pulserende livet i EUs hovedstad, i hverdagen til mange EU-byråkrater og -politikere samtidig som han gjennom skjebnen til David de Vriend, en gammel mann som overlevde holocaust, viser hva nasjonalisme i verste fall kan føre til. Romanen har blitt omarbeidet flere ganger for teater.

Essays

Menasse har en omfattende produksjon som essayist. I essaysamlingen Das Land ohne Eigenschaften. Essay zur österreichischen Identität (1992) tar han et kritisk oppgjør med Østerrike. I Phänomenologie der Entgeisterung (1995) forsøker han å videreføre Hegels historiefilosofi fram til vår tid. Dummheit ist machbar. Essays zum Stillstand der Republik (1999) og Erklär mir Österreich (2000) er to av hans samfunnskritiske essaysamlinger.

Utmerkelser

Robert Menasse har fått mange utmerkelser for sitt arbeid, blant annet

  • Heimito von Doderer-prisen (1990)
  • Litteraturprisen til byen Marburg an der Lahn (1994)
  • Den østerrikske statsprisen for kulturjournalistikk (1998)
  • Erich Fried-prisen (2003)
  • Heinrich Mann-prisen (2013)
  • Max Frisch-prisen (2014)
  • Den tyske bokprisen (2017)
  • Walter Hasenclever-prisen (2018)
  • Carl Zuckmayer-medaljen (2019)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg