Robert Koch

Faktaboks

Robert Koch
Uttale
kåx
Født
1843
Død
1910
Av .

Artikkelstart

Robert Koch var en tysk lege som sammen med Louis Pasteur deler æren for å ha skapt den moderne bakteriologi. Koch er kjent for å ha oppdaget bakteriene som forårsaker miltbrann, tuberkulose og kolera.

Av Kochs mange epokegjørende arbeider kan nevnes arbeidene over miltbrann i 1876, hvor han påviste miltbrannsporene og klarla deres betydning for sykdommens spredning. Han klarla årsakene til sårbetennelser i 1878. I 1882 oppdaget han tuberkelbakterien og påviste at den lar seg dyrke på kunstig substrat og at den fremkaller tuberkulose hos forsøksdyr. Koch oppdaget koleravibrionen i 1883 og tuberkulinet i 1890.

Koch fant ut at man kan vaksinere dyr mot kvegpest ved å innsprøyte galle fra sykt storfe på friske dyr. Han studerte storfesykdommene surra og texasfeber og menneskesykdommene malaria og sovesyke. Han grunnla de moderne metodene for desinfeksjon.

Stor praktisk betydning fikk de forbedringene Koch innførte i bakteriologisk teknikk, spesielt bruken av faste næringssubstrater (gelatin- og agarsubstrater). Det var denne metoden som gjorde bakteriologiens raske ekspansjon på slutten av 1800-tallet mulig. Mange av de berømte bakteriologene fra denne perioden var elever av Koch. I 1880–1885 var han ansatt ved Reichsgesundheitsamt i Berlin, men ble etter oppdagelsen av tuberkulinet utnevnt til direktør for Institut für Infektionskrankheiten, som ble bygd for ham i Berlin.

Koch fikk Nobelprisen i fysiologi/medisin i 1905.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg