Robert Kloster, født i Bergen, norsk kunsthistoriker og museumsmann. Etter magistergraden i kunsthistorie 1929 var han konservator ved Stavanger Museum 1930–31, deretter knyttet til Bergens Museum fra 1932 til 1949, da han ble direktør for Vestlandske Kunstindustrimuseum. I 1964 tiltrådte han som den første professor i kunsthistorie ved Universitetet i Bergen, og ble samtidig leder av den kulturhistoriske avdeling ved Historisk Museum.

I 1943 tok han doktorgraden på avhandlingen Snekkerhåndverket i Bergen under renessansen. Sammen med Thv. Krohn-Hansen utgav han i 1957 Bergens gullsmedkunst fra laugstiden. Hans forfatterskap er knyttet til Vestlandet, særlig fødebyen, der han spilte en fremtredende rolle i kulturlivet, bl.a. ved innredningen av Håkonshallen og restaureringen av Rosenkrantztårnet.

Som professor la han særlig vekt på folkekunststudiet. Allerede i 1936 hadde han tatt initiativet til en viktig kulturgeografisk registrering på Vestlandet. Kloster opptrådte med en faglig autoritet som gav hans synspunkter i mange lokale spørsmål stor gjennomslagskraft. 1949–57 var han formann i Norske Museers Landsforbund.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.