Robert Kloster, født i Bergen, norsk kunsthistoriker og museumsmann. Etter magistergraden i kunsthistorie 1929 var han konservator ved Stavanger Museum 1930–31, deretter knyttet til Bergens Museum fra 1932 til 1949, da han ble direktør for Vestlandske Kunstindustrimuseum. I 1964 tiltrådte han som den første professor i kunsthistorie ved Universitetet i Bergen, og ble samtidig leder av den kulturhistoriske avdeling ved Historisk Museum.

I 1943 tok han doktorgraden på avhandlingen Snekkerhåndverket i Bergen under renessansen. Sammen med Thv. Krohn-Hansen utgav han i 1957 Bergens gullsmedkunst fra laugstiden. Hans forfatterskap er knyttet til Vestlandet, særlig fødebyen, der han spilte en fremtredende rolle i kulturlivet, bl.a. ved innredningen av Håkonshallen og restaureringen av Rosenkrantztårnet.

Som professor la han særlig vekt på folkekunststudiet. Allerede i 1936 hadde han tatt initiativet til en viktig kulturgeografisk registrering på Vestlandet. Kloster opptrådte med en faglig autoritet som gav hans synspunkter i mange lokale spørsmål stor gjennomslagskraft. 1949–57 var han formann i Norske Museers Landsforbund.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.