Robert Graves

Faktaboks

Robert Graves
Robert Ranke Graves
Uttale
greivz
Født
1895
Død
1985

Robert Graves. Utsnitt av maleri fra 1968 av John Aldridge.

Av /NTB Scanpix ※.
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Robert Graves, britisk forfatter, en mangesidig og original begavelse. Han studerte i Oxford og deltok som offiser i den første verdenskrig. Allerede i 1916 utgav han de to første av en lang rekke diktsamlinger. De gir uttrykk for krigens redsler, men også for patriotisk stolthet. Med en del utelatelser ble disse opptatt i stadig forøkte utgaver av Collected Poems. Graves har tilknytning til de lyriske modernistene, men hans form er knappere og tørrere enn de flestes. Hans tidligere diktning har imidlertid en intensitet i følelsene som synes å vende tilbake i Poems and Satires (1951) og særlig Poems (1953).

Som kritiker slo han til lyd for en «ren» poesi, og utgav oversikter og essays som A Survey of Modernist Poetry (1927, i samarbeid med Laura Riding), The Common Asphodel, Collected Essays on Poetry, 1922–49, The Crowning Privilege (1955) og Oxford Addresses on Poetry (1962). Hans berømmelse hviler delvis på de store romanene fra den romerske keisertiden, I, Claudius og Claudius the God (begge 1934, overs. til norsk 1935). Disse forener en livfull fortellemåte med historiske detaljkunnskaper og har vært lagt til grunn for en vellykket fjernsynsserie. Andre historiske romaner er Count Belisarius (1938), Sergeant Lamb of the Ninth (1940) og King Jesus (1946). Særlig Jesus-biografien illustrerer hans radikale skepsis overfor vanlig godtatte overleveringer fra oldtiden og hans trang til å stille opp egne hypoteser. Graves arbeidet mye med gamle myter, og utgav oversiktsverkene The White Goddess (1948) og The Greek Myths (1955), sterkt farget av personlige synsmåter.

Selvbiografien Good-bye to All That (1929) gir også et interessant tidsbilde. The Long Week-End (1940, sm.m. A. Hodge) fremstiller Englands kulturhistorie i tiden mellom de to verdenskrigene. Collected Short Stories kom i 1965. Graves brøt med sin familie, og sammen med den amerikanske dikteren Laura Riding bodde han i årene 1929–36 på Mallorca, hvor han etter den annen verdenskrig ble boende. Han ble valgt til Professor of Poetry ved universitetet i Oxford for perioden 1961–66.

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg