Robert Franz

Faktaboks

Robert Franz

Robert Franz Julius Knauth

Født
28. juni 1815, Halle
Død
25. oktober 1892, Halle

Artikkelstart

Robert Franz, tysk komponist, særlig kjent for sine rundt 300 romanser, sanger som settes på linje med Franz Schuberts og Robert Schumanns sanger.

Biografi

Franz' foreldre, spesielt faren, var svært negativ til at sønnen skulle velge en musikalsk løpebane. Først da han var 20 år gammel, i 1835, fikk han lov til å begynne å studere musikk. Han studerte med Friedrich Schneider i Dessau (Leipzig) i to år. Deretter brukte han flere år på å studere Bachs, Händels, Beethovens og Schuberts verk. Samtidig med disse studiene komponerte han.

I 1841 ble Franz ansatt som organist i Ulrichskirche og året etter ble han dirigent for «Singakademie Halle» og for Halles symfoniorkester. 1859 ble han musikkdirektør ved Martin-Luther-universitetet i Halle-Wittenberg. Seks år senere, i 1865, ble han utnevnt til æresdoktor ved universitetet samtidig som han ble utnevnt til byens æresborger.

Franz' første samling romanser utkom 1843, en samling som fikk rosende omtale av både Robert Schumann og Franz Liszt. Schumann skrev en meget positiv artikkel om sangene i «Neue Zeitschrift für Musik».

En øresykdom som førte til døvhet, begynte å gjøre seg gjeldende fra 1841 av og en nervelidelse tvang Franz til å si fra seg alle sine offentlige verv og ansettelser i 1868. Flere av hans musikerkolleger, fremfor alt Franz Liszt og Joseph Joachim, trådte til og sikret Franz' økonomiske livsgrunnlag.

Estetikk

Franz' over 300 romanser karakteriseres fremfor alt av lied-formen. De regnes som svært sangbare med renhet og enkelhet i det musikalske uttrykk som fremherskende element. Stilistisk finner man en forening av klassisisme og romantikk med en grunnleggende enhet i stemningen som det viktigste kjennetegnet. Et forsiktig innslag av den protestantiske koralen og folkevisen kan spores. Hans melodikk må kalles forfinet, rytmikk og harmonikk er gjennomtenkt og balansert. De oftest firstemte klaversatsene viser en klar påvirkning fra Johann Sebastian Bachs kontrapunktikk.

Om verkene 

Franz' verkliste omfatter rundt 300 romanser samt en «kyrie» a cappella, salme 117 for dobbeltkor og 12 vokalkvartetter. I tillegg gjennomførte Franz flere bearbeidelser av verk av blant andre Bach og Händel.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg