Robert Craft

Faktaboks

Robert Craft

Robert Lawson Craft

Uttale
kraft
Født
20. oktober 1923, Kingston, New York, USA
Død
10. november 2015, Gulf Stream, Florida, USA

Artikkelstart

Robert Craft, amerikansk dirigent og fagforfatter, huskes som gjestedirigent ved flere av de kjente orkestrene i USA og Europa og ikke minst som assistent og samarbeidspartner for Igor Stravinskij.

Craft var utdannet ved Juilliard School i New York. Han utviklet som ung en sterk interesse for tidligmusikk og samtidsmusikk. I 1948 møtte han Igor Stravinskij, og de innledet et nært vennskap og samarbeid som kom til å vare til Stravinskijs død i 1971.

Craft forberedte etter hvert konsertene, operaforestillingene og innspillingene som Stravinskij ledet, og var for hånden til å overta for den aldrende komponisten hvis det var nødvendig. Han bidro også til flere av tekstene som Stravinskij satte musikk til.

Craft ledet uroppførelsene av flere av Stravinskijs senere verker, blant annet Agon (1957), The Flood (1962) og Requiem Canticles (1966). Craft gjestet Festspillene i Bergen i 1963 med en fremførelse av Stravinskijs Persephone.

Craft utga også flere bøker om Igor Stravinskij og hans musikk, blant annet Conversations with Stravinsky (1959), Memories and commentaries (1960), Stravinsky: Glimpses of a Life (1992) og Stravinsky: Chronicle of a Friendship (1994). Her lar han Stravinskij komme til orde med sitt syn på aktuelle musikalske spørsmål. Kritikere har imidlertid hevdet at det tidvis er vanskelig å skille Stravinskijs utsagn fra Crafts egne meninger.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg