Robert Craft

Faktaboks

Robert Craft

Robert Lawson Craft

Uttale
kraft
Født
20. oktober 1923, Kingston, New York, USA
Død
10. november 2015, Gulf Stream, Florida, USA

Robert Craft, amerikansk dirigent og fagforfatter, huskes som gjestedirigent ved flere av de kjente orkestrene i USA og Europa, og ikke minst som assistent og samarbeidspartner for Igor Stravinskij.

Craft var utdannet ved Juilliard School i New York. Han utviklet som ung en sterk interesse for tidlig musikk og samtidsmusikk. I 1948 møtte han Stravinskij, og de innledet et vennskap og samarbeid som kom til å vare til Stravinskijs død i 1971.

Craft arbeidet med flere av tekstene som Stravinskij satte musikk til. Han forberedte etterhvert de fleste konserter, operaforestillinger og innspillinger som Stravinskij ledet. Han ledet uroppførelsene av blant annet Agon, The Flood og Requiem Canticles. Han dirigerte Persephone ved Festspillene i Bergen i 1963.

Craft utga også en serie bøker om Igor Stravinskij og hans musikk, blant annet Conversations with Stravinsky (1959), Memories and commentaries (1960), Stravinsky: Glimpses of a Life (1992) og Stravinsky: Chronicle of a Friendship (1994). Her lar han Stravinskij komme til orde med sitt syn på aktuelle musikalske spørsmål. Kritikere har imidlertid hevdet at det tidvis er vanskelig å skille Stravinskijs egne utsagn fra Crafts meninger.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg