Kommunevåpen

. begrenset

Plassering

KF-bok. begrenset

Roan, kommune i Sør-Trøndelag fylke, på yttersiden av Fosenhalvøya. Roan har en lang kyst med mange fjorder og halvøyer, og en rekke øyer utenfor. Grenser til Osen i nord, Namdalseid (Nord-Trøndelag) i øst og Åfjord i sør.

Natur

Landskapet er sterkt kupert, med nakne fjelltopper på 400–600 moh. Høyest når Dåapma (644 moh.) på grensen til Nord-Trøndelag lengst øst i kommunen. Berggrunnen består for det meste av gneis, men det er en del kalk- og marmorfjell i den sørlige del av kommunen, og det har vært drevet ut en del marmor til Nidarosdomen.

Bosetning

Det meste av bosetningen ligger på strandflaten ved fjorden og i Hoffstaddalen samt i tettbebyggelsen Bessaker. Folketallet har gått en del tilbake etter den annen verdenskrig, i tiårsperioden 1996–2006 med 7,7 % mot en nedgang på 3,4 % for Fosen som helhet (Fosen-kommunene i både Sør- og Nord-Trøndelag). Øyene er for det meste fraflyttet, bortsett fra Brandsøya, som har broforbindelse med fastlandet. Kommunen har ingen tettsteder. Administrasjonssenteret Roan ligger ved Berfjorden.

Næringsliv

Dominerende næringer er jordbruk, hovedsakelig med husdyrhold, og fiske, og i underkant av halvparten av arbeidstakerne er sysselsatt i primærnæringene. Noe fiskeoppdrett; bygge- og anleggsvirksomhet.

Samferdsel

Roan har veiforbindelse (Rv. 715) gjennom Åfjord sørover til resten av Fosen, og gjennom Osen til Rv. 17 som fører til Namsos og Steinkjer.

Offentlige institusjoner

Roan svarer til Roan sogn i Bjørnør prestegjeld, Fosen prosti i Nidaros bispedømme, tilhører Bjørnør lensmannsdistrikt i Sør-Trøndelag politidistrikt og hører under Fosen tingrett.

Roan kirke, «Fosenkatedralen», er fra 1702.

Kommunevåpenet

Kommunevåpenet (godkjent 1987) har tre oppflygende sølv terner mot en blå bakgrunn; symboliserer kysten og fuglelivet der.

Navnet kan komme av norrønt róða, 'stang', brukt om fjelltopper.

Anbefalt lenke

Forfattere av denne artikkelen

Artikkelen ble sist oppdatert 08.07.2010.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Roan

Morten Haugen

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.