Risø forskningssenter

Risø forskningssenter, dansk forskningsinstitusjon som ble opprettet i 1955 under navnet Atomenergikommissionens forsøgsanlæg Risø. En av initiativtakerne var den kjent danske fysikeren Niels Bohr. Senteret ligger på halvøya Risø, cirka 6 km nord for Roskilde.

Som en offentlig forskningsinstitusjon skulle senteret forske på den sivile utnyttelsen av kjerneenergi. For å gjennomføre forskningsoppdragene ble det i løpet av de første årene anskaffet tre forsøksreaktorer med en ytelse på henholdsvis 2 kW, 5 MW og 10 MW. Alle reaktorene er nå stengt, den siste så sent som i 2002.

Oljekrisen i 1973 utløste en politisk debatt i Danmark om bruk av kjernekraft. Debatten førte til at Risøs hovedaktivitet ble lagt ned noen år senere. I stedet ble det satset på forskning på alternative energiformer, i hovedsak ny fornybar energi som for eksempel vindkraft. I 1985 gjorde det danske Folketinget det endelige vedtaket om at landet ikke skulle bygge ut noen kjernekraftverk. Kjernekraft ble da tatt ut av den danske energiplanen og instituttets navn ble, som følge av dette, endret til Forskningscenter Risø.

Den 1. januar 2007 fusjonerte Risø forskningssenter med en rekke andre vitenskaps- og forskningssentre, blant annet Danmarks Tekniske Universitet, DTU, som nå er ansvarlig for driften. Forskningssenteret går nå under navnet Risø DTU eller Nationallaboratoriet for bæredygtig energi.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg